Rajtolhat a Zöld ház program

Ha a bürokrácia is úgy akarja…

777

Hamarosan tényleg elkezdődhet a Zöld ház program keretében államilag támogatott fotovoltaikus napelemes rendszerek telepítése. A programot lebonyolító Környezetvédelmi Alap (AFM) aláírta a finanszírozási szerződést a fejlesztési minisztériummal, és a pályázóknak nincs sok idejük: bár a pályázati útmutató még nem elérhető, mégis szeptember 6-ig érdemes összeállítaniuk a cégeknek továbbítandó iratcsomót.

Több mint 30 ezer pályázónak telepítenek fotovoltaikus rendszert. Gyorsan kell összeállítani az iratcsomót Fotó: Szőke Zsuzsa

A Környezetvédelmi Alap hivatalos honlapján közzétette az akkreditált cégek névsorát, amelyek telepíthetik a fotovoltaikus napelemes rendszereket. Hargita megyében összesen kilenc vállalat – Csíkszékről az Aqua Energia Rt., a Gresoltech Aredolf Kft., a Proelec Kft. és a Tigra-Will Kft., Székelyudvarhelyről a Cabsat Kft., a Melinda Impex Instal Kft., a Solardoktor Kft. és a Zozovill Kft., Gyergyósalamásról pedig a Selbo Grup Kft. – szerepel a listán. A vállalatok az általuk képviselt megyék betűrendi sorrendjében kötnek szerződést a Környezetvédelmi Alappal szeptember 2–6. között, a Hargita megyei cégekre szeptember 4-én kerül sor.

Óriási a túljelentkezés
A program iránt már most nagy az érdeklődés, hiszen a kormány már az elmúlt év végén döntött annak elindításáról, a kivitelező cégek is jelentkeztek már februárban. Azóta a lakosság egyre türelmetlenebbül várta, hogy mikor nyújthatják be pályázatukat, sokan már tavasszal megkeresték a potenciális vállalatokat. Mészáros Csaba, a csíkmadarasi székhelyű Aqua Energia Rt. ügyvezetője a Hargita Népének elmondta: jelen állás szerint szeptember 9-én üzemeltetik be azt az online rendszert, ahová elektronikus formában kell feltölteniük a pályázatokat az akkreditált cégeknek. A lakosságnak pedig célszerű szeptember 6-ig benyújtani az igénylésüket az általuk választott cégeknek, hogy az online nyilvántartó rendszer beüzemeltetésekor már kész legyen a teljes dokumentáció. Egyelőre kérdéses, hogy a program finanszírozási útmutatójának előírásai hogyan változnak meg, ugyanis a Környezetvédelmi Alap honlapján vörös betűkkel figyelmeztet, hogy a magányszemélyek és a vállalatok egyelőre ne töltsék ki a formanyomtatványok jelenleg elérhető változatát. Mint közlik: napokon belül elérhető lesz a naprakész útmutató.

A cégvezető szerint csaknem kétszeres a túljelentkezés a rendelkezésre álló keretre.
– Már márciusban elég sokan jelentkeztek nálunk. Ellenőriztük, hogy jogosultak-e a támogatásra, akiknek pedig nem feleltek meg az iratai, útba igazítottuk, hogy mit kell tenniük – mutatott rá a lakossági várakozás mértékére Mészáros Csaba. Hozzáfűzte: az igénylők tulajdonképpen már tavasszal listát vezettek.
Az ügyvezető szerint egyetlen ilyen rendszer felszerelése várhatóan mintegy három napot vesz majd igénybe.

Dióhéjban a programról
A Környezetvédelmi Alap Zöld ház programjának jelenlegi kiírásában összesen 656 millió lejes keretösszeg áll rendelkezésre, amelyből országszerte mintegy 33 ezer, legkevesebb 3kWp teljesítményű fotovoltaikus napelemes rendszer telepítése finanszírozható. Az érdeklődők legfeljebb 20 ezer lej értékben pályázhatnak támogatásra, a beruházás teljes költségének egytizedét pedig önrészként nekik kell vállalniuk.
Mészáros Csaba kérdésünkre elmondta: úgy lehet számolni, hogy a mintegy 2000 lejes befektetés két éven belül megtérül, egy átlagos fotovoltaikus napelemes rendszer ugyanis évente mintegy 1500 lej értékű energiát állít elő.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek