2021, január 16, szombat.

Rajtol a negyedik Peron Music

Erdélyi és magyarországi zenekarok neveztek be a Székelyföldi Peron Music Tehetségkutató Fesztivál negyedik kiadására. Tíz nap múlva eldől, melyik fiatal zenekar utazik a 2016-os Budapest Music Expóra, az Öröm a zene nemzeti tehetségkutató döntőjére.

A tehetségkutató tavalyi győztese, a székelyudvarhelyi 1st Attempt diákzenekar. Reflektorfénybe helyezve
A tehetségkutató tavalyi győztese, a székelyudvarhelyi 1st Attempt diákzenekar. Reflektorfénybe helyezve

A feltörekvő amatőr zenekaroknak bemutatkozásra és megmérettetésre egyaránt lehetőséget adó tehetségkutató elődöntője bő egy hét múlva, november 21-én, szombaton délután lesz. A megmérettetésre a november 5-i határidőig nyolc zenekar jelentkezett, kevesebben, mint tavaly. Erdélyből négy, Magyarországról két együttes lép színpadra a rendezvénynek helyet adó Siculus Ifjúsági ház színpadán.
Gyergyószentmiklósról a The­ Blast ­és a No Sugar, Gyergyó­szár­hegyről a DreamLand Music Project, Csíkszeredából a The Nobody Elses, Szatmárnémetiből a The Phoenix zenekar jelentkezett a tehetségkutatóra. A házigazda Székelyudvarhelyt ez alkalommal az InHail együttes képviseli. Határon túlról érkezik a békéscsabai Termimámor és a tököli Csikós Tomi & Ma­koviocs János zenekar, amely avantgárd, art, pop, alternatív, rock and roll, underground stílusban utazik – tájékoztatott Vass Orsolya, a tehetségkutatót támogató és az udvarhelyi elődöntőt szervező Udvarhelyi Ifjúsági Fórum elnöke.
A legjobb bandára, ahogy a korábbi években, most is szavazhat a középiskolás közönség, de a produkciókat a héttagú zsűri is pontozza. Az ítészek erdélyi és magyarországi zenei szaktekintélyek: Szabó Attila (Más rádió, kommunikációs szakember), An­tal­fi József (zenész, újságíró), Gün­ther Ottó (Fun FM, zenei igazgató), Gergely Éva (énekes), Don­csev András (MTVA, kulturális főszerkesztő, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke), Ruff Fe­renc (Paksi Pop-Rock-Jazz Tehetségkutató igazgató), Bretus Imre (Nemzeti Művelődési Intézet, stratégiai fejlesztési főosztályvezető).
A döntős zenekarok egy-egy daláról koncertfilm készül, a Székelyföldi Peron Music tehetségkutató első helyezettje pedig továbbjut a 2016-os Budapest Music Expón megrendezett Öröm a zene nemzeti tehetségkutató döntőjébe, ahol a fődíj egymillió forint értékű hangszer- és hangtechnikai utalvány.
A versenyre benevezett zenekarok mellett az elődöntőn fellép a tavalyi győztes, az udvarhelyi 1st Attempt diákzenekar is, akik októberben a budapesti Öröm a zene döntőjén kiválóan szerepeltek: 16 együttesből a hetedikek lettek, és díjazottként tértek haza.
A 4. Székelyföldi Peron Music Tehetségkutató Fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programja, a Peron Music Alapítvány, az Udvarhelyi Fiatal Fórum, a Nemzeti Művelődési Intézet és Székelyudvarhely együttműködésével szervezik meg. Az esemény újdonsága, hogy az utánpótlást felkaroló, a fiatal zenekarokat támogató magyarországi Cseh Tamás Program képviselői is jelen lesznek és bemutatják a fiatal zenekaroknak kínált pályázatokat, lehetőségeket.

Lázár Emese

Kapcsolódó cikkek:

14,312RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb