Rajt a rendező győzelmével

276

Elrajtolt az oroszországi labdarúgó-világbajnokság, amely az év legnagyobb sporteseménye, még akkor is, ha ebben az évben rendezték a téli olimpiát Pjongcsangban. Nyitásként a házigazda oroszok léptek pályára, és arattak fölényes győzelmet.

Orosz gólöröm. Taroltak a házigazdák Fotó: Yahoo Sports

Harminckét ország nemzeti csapata tizenkét helyszínen küzd a labdarúgó-világbajnoki címért, amelynek házigazdája Oroszország. A június 14. és július 15. között zajló torna után a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség 400 millió eurót oszt vissza a 32 csapatnak (összehasonlításképp a Bajnokok Ligájában ez az összeg 1,3 milliárd), amelyből a győztes 32 milliót vihet haza. A fogadóirodák Brazíliát látják favoritként megelőzve Németországot, Spanyolországot, Franciaországot, illetve Argentínát, de Belgium válogatottja is ott van az öt favorit mögött.
A nyitómeccsen viszont a fentebb említettek közül egyik sem lépett pályára. Ez a megtiszteltetés mindig a házigazdát illeti meg, amely a legesélytelenebbnek vélt Szaúd-Arábiával találkozott. A találkozón a papírformának megfelelő eredmény született, miután az oroszok 5–0-ra legyőzték ellenfelüket.

Hierro a spanyol kispadon
Alig pár nappal a világbajnokság kezdete előtt a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) azonnali hatállyal menesztette a Real Madridhoz aláíró Julen Lopeteguit kapitányt, és helyette a Real Madrid legendás játékosa, Fernando Hierro irányítja a válogatottat az oroszországi világbajnokságon. Az 50 esztendős szakember a spanyol szövetség sportigazgatójaként eddig is Oroszországban tartózkodott, kinevezése kézenfekvő megoldásnak tűnik. A Real Madrid színeiben 1989 és 2003 között öt bajnokságot és három Bajnokok Ligáját nyerő, 89-szeres válogatott Hierrónak egyéves vezetőedzői tapasztalata van, a 2016–2017-es idényben a Real Oviedóval a nyolcadik helyen végzett a spanyol másodosztályban. Kapitányi megbízatása egyelőre csak a világbajnokságra szól. A spanyol sajtóban az U21-es nemzeti együttes szövetségi edzője, Albert Celades és a Real Betist az Európa-ligába vezető Quique Setién neve is szóba került lehetséges utódként, de a Real Madrid legendás játékosára esett az RFEF választása.

Három ország rendez
1994 után visszatér a labdarúgó-világbajnokság az Egyesült Államokba, 1970 és 1986 után pedig Mexikóba, de csak részben, a három ország, az USA, Mexikó és Kanada pályázata nyerte ugyanis a 2026-os vb rendezési jogát – döntöttek a FIFA tagállamainak képviselői a szervezet moszkvai kongresszusán. Ez lesz a 2002-es japán, dél-koreai után a második vb, amit nem egy ország rendez. A tripla amerikai pályázat a rendezésre ötödször próbálkozó Marokkót előzte meg, a közös pályázat a szavazatok 67 százalékát kapta meg, tehát kétharmados sikerrel nyerték el a rendezést, szám szerint 134–65-re nyerték a szavazást.
A 2026-os tornán a vb-k történetében először már 48 csapat indul, ezzel másfélszeresére nő a mostani 32-es mezőny. A közös pályázatban 16 város szerepel, de egyelőre még nem véglegesítették ezt, 23 jelöltből választják majd ki a tényleges helyszíneket. A bő keretben Kanadát Montreal, Edmondon és Toronto, Mexikót Mexikóváros, Monterrey és Guadalajara képviseli majd, a tizenhét amerikai helyszín pedig Los Angeles, New York, Washington, Dallas, Kansas City, Denver, Houston, Baltimore, Atlanta, Philadelphia, Nashville, Seattle, San Francisco, Boston, Cincinnati, Miami és Orlando lesz. A tervezett amerikai helyszínek mindegyike alapból amerikaifutball-stadion, az NFL-ben, illetve az egyetemi amerikaifutball-bajnokságban használják őket.
A 48 csapatosra bővített mezőny miatt a 2026-os világbajnokság 80 meccsből áll majd, és 34 napig tart. A 80 meccsből 60 az Egyesült Államokban zajlik majd. A 2022-es tornát Katar rendezi.

A hétvégi műsor
A csoport, péntek: Egyiptom – Uruguay (15).
B csoport, péntek: Marokkó – Irán (18), Portugália – Spanyolország (21).
C csoport, szombat: Franciaország – Ausztrália (13), Peru – Dánia (19).
D csoport, szombat: Argentína – Izland (16), Horvátország – Nigéria (22).
E csoport, vasárnap: Costa Rica – Szerbia (15), Brazília – Svájc (21).
F csoport, vasárnap: Németország – Mexikó (18).

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.