2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Ragyogó napsütésben, langyos őszi időben futottak neki: Mozgalommá vált a segítés

Mozgásban, lendületben. Az egészséges közösségi támogatás ünnepe

Sikeresen zajlott vasárnap a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) Fuss NEKI! programja. Közel 400-an szaladtak, majdnem 250 ezer lej gyűlt össze, sőt, ez az összeg még nem végleges. Összesen 32 közösségi ügyet lehetett támogatni.

Az idén 8. születésnapját ünneplő rendezvény vasárnap 11 órakor kezdődött a strand előtti parkolóban. Mint ismert, a Fuss NEKI! sporteseményre, futásra épülő adománygyűjtő program, amely az udvarhelyszéki civil szervezetek törekvéseihez segíti előteremteni a szükséges pénzalapot.

A tengerentúl is szaladtak
A helyszínen 373 futó állt rajthoz, de 16 személy szaladt valahol a nagyvilágban egy-egy ügyért. Köröket róttak az ország más városaiban, Németországban, Magyarországon, Angliában, az Egyesült Államokban is – ezt az esemény szabályzata lehetővé teszi. Az esemény honlapján, a Facebook közösségi portálon bemutatott 32 közösségi ötlet valamelyikének egy hónapon át lehetett online adományokat felajánlani, péntekig 4000 felajánlást jegyeztek összesen 232 650 lej értékben – tudtuk meg Péter Attila projektvezetőtől. A támogatást kérő civil szervezetek zöme nem először vesz részt az SZKA eseményén, 9 közülük viszont új. Mindannyiuknak egyszer szaladókat kellett toborozniuk, majd népszerűsíteniük elképzelésüket, hogy minél több pénzt gyűjtsenek össze. A helyszínen is lehetett adakozni, 14 800 lej gyűlt össze, sőt, a szaladók által megtett körökre is lehetett felajánlásokat tenni – ennek eredménye még nem ismert.

Idén gyalogolni is lehetett
Érdekes, hogy nemcsak udvarhelyiek álltak rajthoz, hogy tegyenek néhány kört a városi parkban, hanem számos környékbeli településről, de még Csíkszentdomokosról, Csík­szent­györgyről, Csík­szentmártonból, Csíkszeredából, Gyergyó­szent­miklósról, Kászon­altízről, Kézdi­szentlélekről is érkeztek futók. Idén gyalogolni is lehetett a megadott távon, sokan ki is használták, hogy lassabb tempóban is megtehetik az 1,4 kilométeres távot – akár többször is. Valamivel több nő szaladt, mint férfi, a szaladók átlagéletkora 33 év volt, összesen 2670 kört futottak vagy gyalogoltak, ami összeadva 3471 km-nek felel meg. A legtöbb kört, összesen 30 kilométert Orbán Attila (a Feel Good Sportegyesület színeiben), a legtöbb adományt, 4000 lejt Mihály Anna-Mária gyűjtötte az Elek Apó Unokái Egyesület számára.
A vasárnapi jó hangulatú program gördülékenységéért 40 önkéntes felelt, a nézőközönséget, szurkolókat gyermekfoglalkozásokkal, tombolával és egyéb játékokkal szórakoztatták. A szaladók idén műanyagpohár helyett papírpohárból ihatták a vizet, de ha valaki saját kulaccsal érkezett, az önkéntesek szívesen megtöltötték azt.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb