szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Ráduly–Szőke-per: Minden vádpont alól felmentették a két elöljárót

Ráduly Róbert és Szőke Domokos                                                                                                                 Fotó: archív

A Maros Megyei Törvényszék a korrupcióellenes ügyészség (DNA) minden vádpontja alól felmentette tegnap Ráduly Róbert Kálmánt, Csíkszereda polgármesterét és Szőke Domokos alpolgármestert. Szőke Domokos örömmel fogadta az elsőfokú ítéletet, de várja a törvényszék döntésének közlését és az indoklás kézhezvételét, illetve azt, hogy a vádhatóság megfellebbezi-e a tegnap született ítéletet.

Tegnap az MTI hírügynökség közölte, majd több portál is átvette a hírt, miszerint a Maros Megyei Törvényszék a korrupcióellenes ügyészség (DNA) minden vádpontja alól felmentette tegnap Ráduly Róbert Kálmánt, Csíkszereda polgármesterét és Szőke Domokost, a város alpolgármesterét. A hírügynökség Veronica Tambreát, a törvényszék sajtóosztálya munkatársának közlésére hivatkozva közölte, hogy a Maros Megyei Törvényszék mindkét vádlottat valamennyi vádpontban felmentette. Az ítélet nem jogerős, a hivatalos kiközléstől számítva tíz napon belül lehet fellebbezni ellene.
A tegnap kimondott ítélet arra is kitér, hogy megszünteti a vádlottak vagyonának zárlatát.
Szőke Domokos alpolgármestert sikerült elérnünk a hír megjelenése után. Az elöljáró elmondta, természetesen örömmel fogadta a hírt, a kedvező ítélet reménnyel tölti el. Hozzáfűzte, mindezek ellenére várja a törvényszék döntésének hivatalos közlését, illetve a döntés indoklásának kézbevételét.
– Minden bizonnyal mi nem fogjuk megfellebbezni a döntést, de nem tudjuk, hogy a vádhatóság él-e majd a fellebbezés jogával, ami perek újabb sorozatát indíthatja el – fűzte hozzá.
Ráduly Róbert Kálmán 2015 júniusában a DNA háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel, Szőke Domokost pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolta meg. Perüket a DNA kérésére a területileg illetékes Hargita Megyei Törvényszékről a Maros megyeire helyezték át.
A csíkszeredai városházán és az elöljárók lakásán 2015. április 29-én tartott házkutatást a DNA. A vádhatóság akkor őrizetbe is vette Ráduly Róbertet és Szőke Domokost, később pedig a bíróság az elöljárók házi őrizetét rendelte el.
Az ügyészségi akció napján mind az Agerpres, mind a Mediafax hírügynökség a nyomozáshoz közel álló ügyészségi forrásokra hivatkozva a gyanúsítások hosszú listáját közölte. A kiszivárogtatott pontok közül a legsúlyosabb az volt, hogy Ráduly Róbert havi tízezer eurónak megfelelő csúszópénzt fogadott el a városi parkolórendszert működtető cégtől. A gyanúsításnak ez a pontja már az egy nappal később kibocsátott hivatalos DNA-közleményben sem szerepelt. Tovább apadt azonban a felróható ügyek száma a 2015. júniusi vádemelésig.
A portal.just.ro portálon közzétett információk szerint a Maros Megyei Törvényszék 41 alkalommal halasztott a perben 2016. március 13-a óta.

HN-összefoglaló

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb