Ráduly: eltúlozták az első kiírást

A rendőr is ember. Elég lesz kevesebb tudás a helyi rendőrség vezetéséhez Fotó: Kovács Hont Imre

Költségvetés-kiegyenlítésről, a Csíksomlyóra tervezett néprajzi park rendezési tervéről és a helyi rendőrség vezetőjének versenyvizsga-kiírásáról döntöttek tegnap Csíkszereda Városi Tanácsának soron kívüli ülésén.

A rendőr is ember. Elég lesz kevesebb tudás a helyi rendőrség vezetéséhez Fotó: Kovács Hont Imre

Egyebek mellett az áfából befolyt adóból származó 935 ezer lej szétosztásáról döntött tegnap a megyeszékhely városi tanácsa. A működési és a beruházási oldalon is módosultak a tételekhez rendelt összegek. 100 ezer lejnél nagyobb összeget utalnak a Csíki Csobbanó fűtésköltségeire, az ISK különböző költségeinek fedezésére, az akadályozottsággal élők segélyének kiegészítésére. A tegnapi költségvetés-kiegyenlítés alkalmával ugyanakkor többnyire átcsoportosítások történtek.

Ábrahám Előd még nem döntött
A tanácsülés „legérzékenyebb” napirendi pontja az alakulófélben lévő helyi rendőrség ügyvezető igazgatói versenyvizsgája volt. Tőke Ervin EMNP-s tanácsos felszólalásában az előző kiíráson követelt könyvészetről faggatta a városvezetést – akkor a két vizsgázó egyikének sem sikerült az írásbeli.
– Belátom, hogy túllőttünk a célon. Indokolatlanul szerteágazó volt, a témát és az elvárás volumenét tekintve is. Ezúttal úgy próbáljuk összeállítani a vizsgaanyagot, hogy csak a valóban kihagyhatatlan könyvészet szerepeljen benne, amelynek elsajátítása fontos a tevékenység kifejtésében – közölte Ráduly Róbert Kálmán polgármester a tanácsülésen és az azt követő sajtótájékoztatón. Emlékeztette ugyanakkor a testületet: a vizsgaanyagot a tanács is elfogadta.
Mint kifejtette: „karcsúsított” könyvészetre, viszont az előző kiíráshoz képest teljesítményvizsgára is számítaniuk kell a jelentkezőknek – utóbbi Cooper-teszt lesz. A versenyvizsgát minél hamarabb kiírnák – jegyezte meg a polgármester.
Az első kiírásra Ábrahám Előd városi tanácsos is jelentkezett, kérdésünkre pedig elmondta: még nem döntötte el, hogy – az első versenyvizsga tanulságai alapján – megpályázza-e ismét a helyi rendőrség ügyvezető igazgatói állását.

Néprajzi Park: rendben van a PUZ
Csíksomlyón, a Várdombon a hagyományos székely népi életformát és mesterségeket bemutató skanzent épít a Fenyő Wellness Kft. A 38 áras magánterületnek nagyjából harmada marad zöldövezet, másik harmadán épületek, utolsó harmadán pedig utak, sétányok létesülnek. Az övezeti rendezési tervet tegnap jóváhagyta a városi tanács.
Lapunk két évvel ezelőtt számolt be arról, hogy a beruházást megelőző régészeti feltárások során Botár István régész vezetésével ezen a területen találtak rá a Csíki-medence első gót és szláv leleteire. A régész elmondta: ritkaságszámba menő, hogy ugyanazon a lelőhelyen 3–4. századi gót, 6–7. századi szláv és 11–12. századi Árpád-kori leleteket találjanak.

Kovács Hont Imre