Ráduly: Borboly ne lépjen vissza a polgármester-választástól!

55

Azt szeretné, hogy senki se lépjen vissza az eddig nevesített polgármester-jelöltek közül, mert Csíkszereda megérdemli a választás lehetőségét – jelentette ki egy rádiós interjúban Ráduly Róbert Kálmán. Egyben megerősítette, hogy ő mindenképpen indul a helyhatósági választáson – és nagyon határozottan erre biztatta Boroly Csabát is.

A Marosvásárhelyi Rádiónak adott interjújában tért vissza Ráduly Róbert Kálmán arra, hogy – amint arról korábban beszámoltunk – június 5-én újabb polgármesteri mandátumot szerezne. Arról, hogy – bár korábban saját megfogalmazása szerint „becsületből” lemondott tisztségéről – mégis indul, azt mondta: „hosszas gondolkodás és néhány egyeztetés” után döntött így, de feltételeket szabott magának, például a kellő támogatottság meglétét és a hatósági felügyelet megszüntetését. Ráduly ezt – Mezei János gyergyószentmiklósi és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterek esetével párhuzamot vonva – úgy kommentálta, számára is meglepő volt a kényszerintézkedések beszüntetése, mivel „Romániában kisebbségi kérdésekben az állam, az igazságszolgáltatás egyértelműen kettős mércével mér”. Alátámasztásként azt emelte ki: nem helyénvaló, hogy míg Brassó csúszópénz elfogadásával vádolt polgármestere gyakorolhatja tisztségét, 60 km-rel odébb egy másik megyeszékhely vezetője, Antal Árpád hatósági felügyelet alatt van, bár „gyakorlatilag még az ügyészek sem értik és tudják, hogy miért”. Míg Régen szintén csúszópénz elfogadásával vádolt polgármester asszonya dolgozhat, Mezei János „mondvacsinált ügyekért, melyeknek a korrupcióhoz semmi közük”, hatósági felügyelet alatt van több mint egy éve. Nincs rendben, hogy a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához tartozó két megye esetében az egyikben a több mint 7 millió lejes kárt okozó hűtlen kezeléssel vádolt Dorin Florea gyakorolhatja tisztségét, miközben Ráduly Róbert, aki „270 lejjel van megvádolva, hogy magáncélra használta a hivatali autóját”, nem – sorolta a volt polgármester, hangsúlyozva, hogy e véleményének a bíróságon is mindannyiszor hangot adott. Kijelentette, ez is egyik oka annak, hogy újabb mandátumért indul: „hogy ennek a világnak, amelyben a román állam a magyar ajkúakkal szemben egy, a románokkal szemben más mércét alkalmaz, amelyben a román állam a korrupció elleni harc leple alatt leszámol az autonomistákkal, az autonómiát képviselő elöljárókkal, mihamarább vessünk véget.”
A jelöltségére visszatérve Rá­duly úgy fogalmazott: eddig az MPP jelentette be jelöltjét, Bokor Mártont, illetve az RMDSZ, Borboly Csabát, „hiszen határidőre ő tette le a jelentkezését”. „Én azt szeretném, hogy senki ezek közül ne lépjen vissza: tehát ezúttal is felkérem Borboly Csabát, hogy ne lépjen vissza, amiért én indulok. Amennyiben az RMDSZ színeiben szeretne indulni a választásokon, induljon. Azt gondolom, Csíkszereda megérdemelné azt, hogy döntsön: Bokor Mártont, Borboly Csabát, Ráduly Róbertet vagy valaki mást akar polgármesternek” – fogalmazott Ráduly. Hozzátette még: ha a szerinte hangzatos, de gyermeteg „csiga-biga, gyere ki-versenybe beszállnék én is, akkor azt is mondhatnám, hogy ha Borboly Csaba nem indul, akkor én sem”. Ugyanakkor viszont a volt polgármester kijelentette, szándéka, hogy indul a júniusi választáson, szilárd.
A szintén megszólaltatott Bor­boly Csaba az eddigi nyilatkozatát megismételve reagált Ráduly kommentárjaira: azt mondta, előzetesen egyeztettek, és tisztázták a helyzetet. „Egy dolgot tudok: múlt héten, csütörtökön egyeztettünk a volt polgármester úrral, és tisztáztuk azt, hogy korábbi bejelentésemnek megfelelően, amennyiben ő indul, én visszalépek. Tudjuk jól, hogy az egy kényszerhelyzet volt, amit meg kellett oldani, abban a helyzetben ez volt az egyedüli helyes lépés, így tudtunk akkor véget vetni a találgatásoknak, szóbeszédnek. A mostani bejelentése számomra is és a csíkszeredaiak számára is tiszta helyzetet teremtett” – fogalmazott Borboly Csaba, megerősítve, hogy mostantól kezdve a megyei önkormányzati kampányban vesz részt. Ugyanakkor hozzátette: úgy látja, hogy Csíkszeredának „nem párharcra, hanem sok munkára és még több alázatra” van szüksége. Buzdított, hogy minél többen vegyenek részt a vasárnapi előválasztáson, hogy „egy jó csapat kerüljön a város élére”.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek