Radnótit olvasnak Csíkszeredától Dél-Koreáig

Holnap zajlik a 11. Nemzetközi felolvasómaraton

375

Várhatóan több tízezren kapcsolódnak be idén is a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár által szervezett fel­ol­vasómaratonba. Ezúttal Rad­nó­ti Miklós alkotásait szólaltatják meg a jelentkező iskolák, intézmények, civil szervezetek képviselői, továbbá egyéni olvasók nyolc országban és az ország tizenhárom megyéjében.

Az olvasás népszerűsítése és a magyar irodalom ki­emel­kedő alakjainak, élet­műveinek a felidézése céljával szervezi meg 2014 óta évről évre a Kájoni János Megyei Könyvtár a fel­ol­vasómaratont. A könyvtárosok előbb résztvevőként, majd 2014-től szervezőként vesznek részt a Hargita megyei önkormányzat által támogatott, idén 11. alkalommal zajló rendezvényen. Amint Török Edit, a könyvtár munkatársa elmondta, az előzetes bejelentkezések alapján idén hazai, magyarországi, felvidéki, újvidéki, kárpátaljai, belgiumi, amerikai és dél-koreai felolvasók szólaltatják meg Radnóti műveit, magyarul, románul és angolul. A felolvasók többsége diák, Csíkszeredából például mindegyik iskola bekapcsolódik a felolvasásba, általános iskolások, de a középiskolák és a szakközépiskolák diákjai is kezükbe vesznek egy-egy Radnóti-kötetet ez alkalommal. Napközikben is felhangzanak Radnóti sorai – idén a csíkszeredai Kis herceg és a Cimbora óvodásainak olvasnak az óvónők a maraton keretében – és a cserkésszövetség is készül a felolvasásra.

Radnóti-vers Braille-írásos kötetből
A diákok mellett több intézmény, civil szervezet képviselői is rendszeresen felolvasnak, például a megyei önkormányzat, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem munkatársai és a bejelentkezések szerint a Németh Géza Egyesület tagjai idén is ott lesznek a könyvtárban. Szerkesztőségünk idén is bekapcsolódik a maratoni felolvasásba. A Romániai Magyar Látássérültek Egyesületének tagjai is jelentkeztek, Braille-írással írt kötetből, illetve egy speciális, számítógépes szoftver segítségével olvasnak fel. Egy Csíkszeredában tevékenykedő amerikai önkéntes révén pedig angolul is elhangzik majd Radnóti-vers. A csíkszeredai Városházán is előkerülnek ma a Radnóti-kötetek, a közönségszolgálati szünetben olvasnak fel az ott dolgozók.

Könyvtárban, iskolában, otthon
A maratoni felolvasásba benevezők iskolájukban, intézményükben, akár otthonukban is felolvashatnak – tavalyhoz viszonyítva idén több az egyéni felolvasó. Magyarországról sok településről, itthonról pedig Hargita, Kovászna, Maros, Szeben, Fejér, Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Krassó-Szörény, Kolozs, Arad és Ilfov megyékből jelentkeztek tanintézetek. A csíkszeredai könyvtárban kedden délelőtt tíz órától este hat óráig folyamatosan zajlik a versolvasás, a megnyitó után egyéni felolvasók, intézmények képviselői, több osztálynyi diák és a könyvtár munkatársai adják majd egymásnak a szót. Az idei maraton érdekessége, hogy egy dél-koreai fiatal is bejelentkezett és Radnóti-verset olvas aznap hazájában, Ju Jaewan festőművész személyes kapcsolata révén hallott a rendezvényről.

Háromezertől negyvenezerig
Az első felolvasómaratonon több mint háromezren vettek részt, 2015-ben pedig több mint 42 ezren olvasták Kányádi Sándor költeményeit. Tavaly Petőfi Sándor volt a kiválasztott, akkor 38 600-an kapcsolódtak be a felolvasásba – ismertette Török Edit. Erre az évre azért választották a 110 éve született és 75 éve elhunyt Radnóti Miklós alkotásait, hogy fenntartsák emlékét, felidézzék életművét, emberi, erkölcsi, művészi értékét, emlékeztessenek a korra, amelyben alkotott. Radnóti költészetében a gyermekek is találnak nekik szólót, és talán kevesebbet tudunk, tanulunk róla, mint amennyit életműve alapján kellene – indokolta Török Edit. A könyvtár munkatársa Pilinszky Jánost idézve méltatta a költő nagyságát: „Radnóti Miklós számomra éppúgy szó, egyszeri, pótolhatatlan, kihagyhatatlan és persze megismételhetetlen, mint az, hogy szög, idill, kert, vagy mondjuk kenyér, vagy az a szó, hogy tömörség…” A felolvasómaratonra ma még be lehet jelentkezni a könyvtár honlapján (konyvtar.hargitamegye.ro), további információ pedig az intézmény Facebook-oldalán is olvasható.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek