2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Rab János: Élet és energia

Az utóbbi években többször is átválogattam a könyveim, egy utolsó simogatással iskoláknak, könyvtáraknak, egyetemnek, antikváriumnak, rokonoknak, barátoknak ajándékozva mindazokat a köteteket, a melyeket úgy éreztem, hogy már aligha fogok újraolvasni. A dedikált könyvek jelentették a kivételt.

Hogyha az ember olvas vagy ír, óránként és testsúlykilogrammonként 5,9 kJ energiát használ fel. Amennyiben hegedül, 6,7-et. Gépkocsivezetés közben 8,0-t, sízésnél 33 és 58 között, hogyha vízszintes terepen 22 km/óra sebességgel szalad, akkor 39-et. Elgondoltam, hogy azokat a táblázatokat, amelyeket a legkülönbözőbb tevékenységekre Rab János (1945–2007) kiszámított, át kellene adnom fiatal székelyföldi IT-szakiknak, akik készíthetnének belőlük valamilyen applikációt, majd megvásárolná tőlük az Apple, elhelyezné az AppStore-ban, onnan pedig letöltenék az Iphone-okra, mert a mobiltelefonokon amúgy is nagy divat az egészség, és rögtön özönleni kezdene a pénz a folyószámlákra. A végén még a biológus szerző utódai is kaphatnának valamilyen jogdíjat azért, hogy több mint három évtizede, tanárként, Gyergyószentmiklóson, megírta ezt a kitűnő könyvet, amely könnyen követhető logikai felépítésével, a termodinamikai törvények és az olyan fogalmak közérthető leírásával, mint az entrópia, az entalpia, a biológiai evolúció rendszerszintű magyarázata nemcsak a múlt század végefelé jelentett izgalmas olvasmányt, hanem napjainkban is kiváló ismeretterjesztő munka lehetne bárki számára, aki nem akar elsüllyedni abban a halandzsában, amely a mindent gyógyító csodaszerektől az oltásellenességig terjed. Tévedni termikus dolog – írja át egyik oldalon a világ talán legismertebb szólásmondását, és néhány lapon át képes közérthetően felvázolni, hogy az élő szervezetek miként alkalmazkodhatnak a változatok nagy számával az átalakuló körülményekhez. Biztos vagyok benne, ha élne és újra kiadná a könyvét, külön fejezetet szentelne Barabási Albert László (1967) hálózatelméletének a biológiában betöltött szerepéről, és ki tudja, talán etnobotanikai kutatásaiba is bevonná, mert azok is akadtak szép számmal. Ő maga, 1989-es magyarországi áttelepedése után, már nem változtatott újból lakhelyet, de népi növénytani leírásainak színhelye mégiscsak Gyergyó és Gyimes maradt. Cseke Péter (1945) nemrég mutatott be Kolozsváron könyvet az együtt induló Imreh István, Rab János és Wilhelm Sándor biológusokról, de sajnos Rab János már nem lehetett ott. Az idő nyila – írta címként könyve egyik fejezetének élére. Nem tudott kitérni előle.

(Dacia Könyvkiadó, Antenna sorozat, Kolozsvár-Na­poca,1986. Szaklektor: Szabó Attila, Szerkesztő: Kerekes György, Műszaki szerkesztő: Molnár Attila. A rajzokat Maksay Ádámné készítette.)

Székedi Ferenc

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb