2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Románul tanultak interaktív foglalkozásokon

Kommunikáció alapú és gyermekközpontú román nyelvtábort szerveznek a napokban kisiskolások számára Csíkkarcfalván. A szervezők és a meghívott pedagógusok élményközpontúvá varázsolták a gyermekek számára a román nyelv elsajátításának folyamatát. A tábor hétfőtől péntekig tart.

Nyelvtanulás játszva Fotó: Szilágyi Dalma Orsolya

Harmadik alkalommal szervezték meg a Felcsíki román tábort I–II. osztályos diákok részére. Idén Karcfalva a házigazdája az eseménynek, amelyet amúgy Balánbányán szerveztek meg első alkalommal. A táborokat a Kistérségi Társulat kezdeményezte, a Csorgó Egyesület pályázata egészítette ki.

– A gyermekek számára fontos, hogy több nyelvet elsajátítsanak, tudjanak egymással könnyedén beszélgetni. Igaz a mondás: ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy – mondta el lapunknak Gheorghe Iojiban, Balánbánya polgármestere.
Mint megtudtuk, az idei helyszíncsere oka az, hogy Balánbányán egész nyáron különböző táborok 10 naponta váltják egymást, így nem lehetett volna helyet biztosítani e programok számára is. Ennek ellenére is ugyanolyan támogatásban és figyelemben részesül, mint eddig.

A táboron belül a szókincsgyarapításra fektetik a hangsúlyt, az élethű, mindennapi helyzetek megteremtésével. Cél, hogy az ott eltöltött idő alatt a gyermekek minimálisra csökkentsék a magyar nyelv használatát és a románt gyakorolják. Gyakorlatképpen: a gyermekek interjút készítettek a pappal, összeállítottak egy receptet és a hozzávalókat együtt megvásárolták, természetesen mindezt románul, képzett pedagógusok kíséretében.

− A gyermekek tartanak a visszajelzéstől, nem mernek társalogni idegen nyelven. Célunk, hogy bátorítsuk őket, és ne csak elméletben ismerjék a mindennapi helyzeteket, például, hogy hogyan néz ki egy levél, hanem maguk is postázzanak szüleiknek − tudtuk meg a szervezőktől, Bogács Angyalka Klárától és Szabó Kázmértól.

A táborhoz a szülők anyagilag is hozzájárultak, az összeg részben a motivációért volt szükséges, hogy a gyermekek ne hagyjanak ki napokat és ne foglalják olyanok helyét, akik szívesen részt vettek volna a foglalkozásokon. Ilyen táborok ezután is esedékesek lesznek, mivel minden évben pozitív visszajelzést kapnak a szervezők.

Szilágyi Dalma Orsolya

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb