Rendkívül ritka nőgyógyászati műtét Csíkszeredában

Nem ülnek a frissen szerzett babérokon

11 867

Országszerte mindössze három helyen végeztek laparoszkópos méhnyakdaganat-eltávolítást múlt csütörtökig, mígnem dr. Hom­poth György szülész-nőgyógyász főorvosnak és csapatának köszönhetően a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház is feliratkozott az előkelő listára. A főorvos szerint az ő osztályán is jó csapat dolgozik azon, hogy bizonyítsák: a múlt héten kapott államelnöki kitüntetés minden eddiginél ösztönzőbben hat a kórház alkalmazottaira.

A méhnyak rákos daganatának laparoszkóppal való eltávolítása nemcsak Csík­szeredában, hanem országosan is kimagasló eredmény: dr. Hom­poth György, a megyei sürgősségi kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának főorvosa szerint csak Te­mesváron, Marosvásárhelyen és Gyu­lafehérváron volt példa ilyen típusú beavatkozásra.
– Nagyon ritkán és nagyon kevés helyen végeznek az országban ilyen műtéteket. Hosszú folyamat eredményeként most már Csíkszeredában is képesek vagyunk erre, holott ez a laparoszkóppal elvégezhető legkomplexebb beavatkozások egyike. Öröm, büszkeség ez számunkra, és a betegeknek is sokkal jobb és könnyebb felépülést jelent – mondta a Hargita Népének a főorvos.
A méh eltávolítása már rutinműtétnek számít, ebben az esetben a komplexitás abban rejlett, hogy daganatos betegségről lévén szó, sokkal kiterjedtebb a beavatkozás. Dr. Hompoth György kifejtette: a méhhel együtt a méhszalagokat és a nyirokmirigyeket is el kellett távolítaniuk onnan, ahol a daganat elterjedhet: a nagyerekről és a kismedencéből. Egyrészt éppen azért tartozik a legnehezebb fokozatú beavatkozások közé ez a műtét, mert a nagyerek mellett dolgoznak. A páciens egyébként idősebb, menopauzában levő hölgy volt, ezért a petefészkeket is eltávolították – tudtuk meg.
Klasszikusan mindezt a hasfal felmetszésével végzik el, az új technikának viszont nagyon sok pozitív hozadéka van.
– Gyakorlatilag az egész műtét 3–5 mm-es metszésen keresztül történik, nincs egy 20 centis hasfalmetszés, ami adott esetben – főként társbetegségeknél – sokkal nehezebb gyógyulást eredményez és szövődmények is gyakrabban fordulnak elő. Ilyen kicsi metszésnél minimális a fájdalom és a vérveszteség is, emiatt sokkal könnyebb a felépülés. A beteg másnap már talpon volt, sétált. Ugyanakkor ez az eljárás idegkímélő is egyben: a laparoszkópos nagyítással meg tudjuk óvni az idegeket – közölte a főorvos.
A műtét 3,5 órát vett igénybe, első nekifutásra ez jó időtartamnak számít dr. Hompoth György szerint. Megjegyezte: elképzelhető, hogy több gyakorlat után ez akár 2,5 órára is csökkenthető.
A műtétben kizárólag csíkszeredai szakemberek vettek részt, a főorvost kollégája, dr. Kraft Hunor segítette a műtét alatt. A beavatkozáshoz egyébként ötfős csapat szükséges: az altatóorvos és a páciense, két szakorvos, valamint egy további orvos vagy asszisztens. Utóbbi feladata, hogy egy úgynevezett manipulátorral hüvelyen keresztül mozgassa a méhet – ez nem annyira bonyolult művelet, a csíkszeredai műtétkor nővér végezte. A laparoszkóppal leválasztják a méhet, a méhszalagokat és a nyirokmirigyeket, ezeket a hüvelyen keresztül távolítják el.
– Sajnos, ezt a műtétet ritkán tudjuk elvégezni, csakis korai stádiumban, az 1A és 1B stádium válogatott eseteiben, amíg a daganat kicsi. Ha nagyobb a daganat, akkor rá vagyunk kényszerítve a hasfal metszésére. A laparoszkópos beavatkozásra a betegek mintegy 5 százaléka alkalmas, mert a méhnyakrákot az esetek nagy többségében olyankor ismerik fel, amikor vagy egyáltalán nem aktuális semmiféle műtét, vagy pedig a daganat nagysága miatt nem alkalmas a laparoszkópos beavatkozás – részletezte dr. Hompoth György.
Mint megtudtuk: szinte hetente végeznek műtétet méhnyakrák miatt.
A főorvos elmondta: a múlt heti rangos állami elismerés szárnyakat adott a kórház dolgozói számára. A szülészet-nőgyógyászat is igyekszik a maga részéről még magasabbra emelni a színvonalat, ehhez pedig jó csapat dolgozik az osztályon. Nemsokára hüvelyelőesést fognak laparoszkóppal kezelni, ami szintén újdonságnak számít, továbbá a méhendometriózis laparoszkópos kezelésére is készülnek. A méhnyakrákot illetően az endoszkópos kezeléssel történő beavatkozások időtartamát szeretnék csökkenteni.
A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház múlt kedden az egészségügyi érdemrend parancsnoki fokozatú kitüntetését vette át Klaus Johannis államelnöktől. Ezzel az elismeréssel mindössze négy kórház rendelkezik Romániában.

Márk Boglárka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.