Rendkívül ritka nőgyógyászati műtét Csíkszeredában

Nem ülnek a frissen szerzett babérokon

12,743

Országszerte mindössze három helyen végeztek laparoszkópos méhnyakdaganat-eltávolítást múlt csütörtökig, mígnem dr. Hom­poth György szülész-nőgyógyász főorvosnak és csapatának köszönhetően a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház is feliratkozott az előkelő listára. A főorvos szerint az ő osztályán is jó csapat dolgozik azon, hogy bizonyítsák: a múlt héten kapott államelnöki kitüntetés minden eddiginél ösztönzőbben hat a kórház alkalmazottaira.

A méhnyak rákos daganatának laparoszkóppal való eltávolítása nemcsak Csík­szeredában, hanem országosan is kimagasló eredmény: dr. Hom­poth György, a megyei sürgősségi kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának főorvosa szerint csak Te­mesváron, Marosvásárhelyen és Gyu­lafehérváron volt példa ilyen típusú beavatkozásra.
– Nagyon ritkán és nagyon kevés helyen végeznek az országban ilyen műtéteket. Hosszú folyamat eredményeként most már Csíkszeredában is képesek vagyunk erre, holott ez a laparoszkóppal elvégezhető legkomplexebb beavatkozások egyike. Öröm, büszkeség ez számunkra, és a betegeknek is sokkal jobb és könnyebb felépülést jelent – mondta a Hargita Népének a főorvos.
A méh eltávolítása már rutinműtétnek számít, ebben az esetben a komplexitás abban rejlett, hogy daganatos betegségről lévén szó, sokkal kiterjedtebb a beavatkozás. Dr. Hompoth György kifejtette: a méhhel együtt a méhszalagokat és a nyirokmirigyeket is el kellett távolítaniuk onnan, ahol a daganat elterjedhet: a nagyerekről és a kismedencéből. Egyrészt éppen azért tartozik a legnehezebb fokozatú beavatkozások közé ez a műtét, mert a nagyerek mellett dolgoznak. A páciens egyébként idősebb, menopauzában levő hölgy volt, ezért a petefészkeket is eltávolították – tudtuk meg.
Klasszikusan mindezt a hasfal felmetszésével végzik el, az új technikának viszont nagyon sok pozitív hozadéka van.
– Gyakorlatilag az egész műtét 3–5 mm-es metszésen keresztül történik, nincs egy 20 centis hasfalmetszés, ami adott esetben – főként társbetegségeknél – sokkal nehezebb gyógyulást eredményez és szövődmények is gyakrabban fordulnak elő. Ilyen kicsi metszésnél minimális a fájdalom és a vérveszteség is, emiatt sokkal könnyebb a felépülés. A beteg másnap már talpon volt, sétált. Ugyanakkor ez az eljárás idegkímélő is egyben: a laparoszkópos nagyítással meg tudjuk óvni az idegeket – közölte a főorvos.
A műtét 3,5 órát vett igénybe, első nekifutásra ez jó időtartamnak számít dr. Hompoth György szerint. Megjegyezte: elképzelhető, hogy több gyakorlat után ez akár 2,5 órára is csökkenthető.
A műtétben kizárólag csíkszeredai szakemberek vettek részt, a főorvost kollégája, dr. Kraft Hunor segítette a műtét alatt. A beavatkozáshoz egyébként ötfős csapat szükséges: az altatóorvos és a páciense, két szakorvos, valamint egy további orvos vagy asszisztens. Utóbbi feladata, hogy egy úgynevezett manipulátorral hüvelyen keresztül mozgassa a méhet – ez nem annyira bonyolult művelet, a csíkszeredai műtétkor nővér végezte. A laparoszkóppal leválasztják a méhet, a méhszalagokat és a nyirokmirigyeket, ezeket a hüvelyen keresztül távolítják el.
– Sajnos, ezt a műtétet ritkán tudjuk elvégezni, csakis korai stádiumban, az 1A és 1B stádium válogatott eseteiben, amíg a daganat kicsi. Ha nagyobb a daganat, akkor rá vagyunk kényszerítve a hasfal metszésére. A laparoszkópos beavatkozásra a betegek mintegy 5 százaléka alkalmas, mert a méhnyakrákot az esetek nagy többségében olyankor ismerik fel, amikor vagy egyáltalán nem aktuális semmiféle műtét, vagy pedig a daganat nagysága miatt nem alkalmas a laparoszkópos beavatkozás – részletezte dr. Hompoth György.
Mint megtudtuk: szinte hetente végeznek műtétet méhnyakrák miatt.
A főorvos elmondta: a múlt heti rangos állami elismerés szárnyakat adott a kórház dolgozói számára. A szülészet-nőgyógyászat is igyekszik a maga részéről még magasabbra emelni a színvonalat, ehhez pedig jó csapat dolgozik az osztályon. Nemsokára hüvelyelőesést fognak laparoszkóppal kezelni, ami szintén újdonságnak számít, továbbá a méhendometriózis laparoszkópos kezelésére is készülnek. A méhnyakrákot illetően az endoszkópos kezeléssel történő beavatkozások időtartamát szeretnék csökkenteni.
A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház múlt kedden az egészségügyi érdemrend parancsnoki fokozatú kitüntetését vette át Klaus Johannis államelnöktől. Ezzel az elismeréssel mindössze négy kórház rendelkezik Romániában.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek