Ráijesztett Hargita megyére a tél

113

Megyeszerte forgalmi fennakadásokat, több településen pedig áramkimaradásokat okozott a szerdai havazás. Nagyobb károkkal járó balesetek nem történtek a téli útviszonyok miatt, közvetlenül ebből fakadó személyi sérülésről sem érkezett bejelentés. Tegnap estére valamennyi fogyasztó számára sikerült biztosítani az áramellátást is.

Télies útviszonyok Csíkszeredában Fotó: László F. Csaba

A megye szinte valamennyi térségében szerda délután kezdődött és csütörtök éjszaka még mindig tartott az erőteljes havazás. A hótoló járművek elhaladása után néhány perccel már megint havasak voltak az utak, az Electrica szakemberei pedig éjt nappallá téve dolgoztak, így tegnap az esti órákra sikerült maradéktalanul helyreállítani az áramszolgáltatást. Hosszasan kivárt, szerdán végül ajtóstól tört ránk a tél.

Elakadások közutakon és vasúton
A Borszé­ki-hágón, a Székely­udvarhely és Csíkszereda közötti hargitai szakaszon és Tusnádfürdő közelében is fennakadásokat okozott a szélsőséges időjárás. Még inkább azok a sofőrök, akik hólánc, sőt téli gumi nélkül vágtak neki a hegyi szakaszoknak. Elakadt teherautók nehezítették a haladást, Tusnádnál egy időben nyolc kamion torlódott fel – tájékoztatta lapunkat Alina Ciobotariu, a Hargita Megyei Sürgősségi Esetek Felügyelőségének szóvivője. A tusnádi „összejövetelnél” egyébként a helyi és a megyei önkormányzat munkagépei is segítették az úttest felszabadítását.
Adrian Pănescutól, a prefektusi hivatal szóvivőjétől megtudtuk: Csatószegnél fa dőlt tegnap délelőtt a sínekre, de éppen olyan időpontban, amikor nem okozott késéseket.

Csíkszeredában „elhavaztak”
A megyeszékhelyen az Eco-Csík térségi hulladékgazdálkodó küzdött meg az erőteljes hóhullással. Tegnap délután még mindig voltak olyan szakaszok, amelyekre ráfért a takarítást, de minden utca járható volt.
– A legfontosabb feladatunk az, hogy biztosítsuk az utak járhatóságát. Csak ezután fordíthatunk figyelmet a kényelemre is. Utcákat nem kellett lezárni, balesetek nem történtek, úgy érzem, ilyen megközelítésből eredményes volt a munkánk. Ugyanakkor tudunk róla, hogy egy-egy mellékutcában még rosszak a körülmények. Amit nem sikerült elvégeznünk, azokat most pótoljuk – nyilatkozta tegnap délután lapunknak Pál Tamás, a cég ügyvezetője.
Mint megtudtuk, egyik munkagépük meg is hibásodott szerdán – így nemcsak a havazás nehezítette munkájukat –, a következő napokban pedig elszállítják az összegyűjtött havat onnan, ahol akadályozza a forgalmat. Tegnap a parkolók és buszmegállók takarítását végezték.

Áram nélkül
Az Electrica szakembereinek is nehéz napot, éjszakát okozott a havazás. Többnyire letört ágak szakítottak el villanyvezetékeket, és Kászonban, Csíkszentsimonban, Csíkszentmártonban, Csíkszent­léleken és Parajdon – a tegnap reggeli összesítés alapján tizenegy településen – áramkimaradás volt. Adrian Pănescu szerint összesen 5700 háztartást érintett a kényszerű áramszünet. Az Electrica 14 egysége folyamatosan dolgozott – mondta a prefektusi szóvivő –, az áramszolgáltatótól pedig megtudtuk: este fél 7-re minden helyszínen helyreállt az áramszolgáltatás.

„Kisvakáció”
A megye három tanintézményében szünetelt tegnap az oktatás is: áramkimaradás miatt nem tudták kifűteni az épületeket. Csík­mindszenten és Csatószegen az iskolások, Csíkszentmártonban az óvodások maradhattak otthon, Csík­szentsimonban az iskolában rövidített programban tanultak a gyermekek. Mától már nem ússzák meg a tanórákat.
Az útviszonyok miatt egyébként a közösségi oldalakon többen felháborodásuknak adtak hangot: a járhatatlan járdákra, a parkolási nehézségekre és a helyenként lassan haladó forgalomra panaszkodtak. A kevésbé kritikus hozzászólók ugyanakkor emlékeztették dühösebb társaikat: ekkora havazást követően nem várhatók el a kifogástalan útviszonyok.

[box type=”shadow” ]Aránytalan források

A megyei tanács által működtetett telefonszolgálatra számos országutakra vonatkozó bejelentkezés érkezik, ez esetben a megyei tanács csupán az információ továbbítását tudja biztosítani, a fennakadás elhárítása viszont az országos útügy feladata. Az országos útügy ügyeletének elérhetősége: 0266–311067. Hargita Megye Tanácsa sajtószolgálatának közlése szerint hókotrásra hatmillió lej áll a megyei önkormányzat rendelkezésére. Ezzel szemben az országos útügy Hargita megyére eső tavalyi költségvetése csak a téli karbantartásra megközelítőleg ötmillió euró volt, annak dacára, hogy Hargita megyében 443 kilométer országút van, míg a megyei utak hossza meghaladja a 800 kilométert.[/box]

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek