Pusztító területrendezés

A megcsonkított fák kilencven százaléka ki fog száradni

226

Számos fát és cserjét csonkított meg, illetve vágott ki egy cég az egyik lakószövetség kérésére a csíkszeredai Szív utcában. Az egyik tömbház lakója egy fa megmetszésére nyújtott be kérést, amit a városi kertészet jóváhagyott, ugyanakkor az érintett területen engedélyeztek rit­kítóvágást is. A metszések és a ritkítás nem az előírások szerint történt, ezért a környezetőrség ezer lej értékben büntette meg a lakószövetséget.

Lecsupaszítva                                                                                             Fotók: Hargita Megyei Környezetőrség

A zöldövezetek kezelését törvény szabályozza. Csík­sze­redában az önkormányzat ezeket a területeket a tömb­háztulajdonosi társulások rendelkezésére bocsátotta, karbantartásuk a tulajdonos és a lakószövetségek feladata. Ezekben az övezetekben lévő fák, cserjék megmetszése és kivágása kizárólag az önkormányzat és a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, illetve esetenként az erdészet engedélyével lehetséges. Néhány nappal ezelőtt a Szív utcában, egy sűrűn ültetett területen egy cég a lakók kérésére több fát megmetszett és kivágott. Burista Csilla, a városi kertészet mérnöke lapunknak elmondta, nem az előírások szerint történt a zöldövezeten végzett tevékenység.
– Egy hölgy beadott egy kérést, hogy szeretné megnyesetni az egyik tömbház előtti fát. Kimentünk, és jóváhagytuk. Ott mondták, hogy korábban volt egy dzsungel jellegű ültetés, tehát fenyőfa fenyőfára ültetve, és mondtuk, hogy gyérítsenek, mert tényleg élhetetlen az, ami ott van. Mi a környezetvédőkkel karöltve adtunk erre kivágási engedélyt, de nem a kijelölt fákat vágták ki. Tehát itt két külön témáról van szó. Ők azt gondolták, hogy most tavasszal egyet gyérítenek a saját eszük szerint, nem véve figyelembe azt az engedélyt, amit mi kiadtunk. Ezt az egyik lakó kezdeményezte, s megfogadtak egy céget, aki aztán vágott mindent – részletezte lapunknak Burista Csilla. Hozzátette: a megcsonkított fák kilencven százaléka ki fog száradni.

Figyelembe veszik a lakók igényeit
A kertészmérnök hangsúlyozta, hogy a fák megmetszése, kivágása engedélyköteles, de minden kérésnek próbálnak megfelelni.
– Ha valakinek van valamilyen észrevétele, kérése, akkor kérjük, jelezze. Ha benyújtanak egy kérést, hogy meg kéne egy fát nyesni, illetve ki kéne vágni, akkor én kimegyek a helyszínre, és megállapítjuk, hogy a kérés indokolt-e vagy sem. Ezzel a pusztítást próbáljuk elkerülni. Én tényleg emberileg próbálom, próbáltam a lakók érdekeit is figyelembe véve dönteni arról, hogy mennyire indokolt egy-egy kérés. Ha valaki azt mondja, hogy sok levelet kell seperni, az szerintem nem megfelelő ok arra, hogy egy fát kivágjunk. Ha tényleg közel van a tömbházhoz, vagy már elnőtt, beteg, illetve elveszi a fényt, akkor megadjuk az engedélyt – tette hozzá Burista Csilla.

Fontos a zöldövezetek élővilágának védelme
A fák megmetszését a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökségnek is engedélyeznie kell, ezt erősítette meg lapunknak Domokos László József, az intézmény vezetője.
– Mi megnézzük, hogy védett fafajokról van-e szó. Kimegy a kolléga a természetvédelmi osztályról, megnézi, milyen fák vannak ott, szakvéleményezi, hogy melyiket lehet kivágni. A balesetek elkerülése miatt mi beírjuk az engedélybe, hogy szakcéggel kell kivágatni a fákat. Hogyha nagyobb fákról van szó, akkor az erdészettől is kell kérni véleményezést, hiszen a fákat fel kell mérni, le kell bélyegezni – mutatott rá Domokos László József.
A Szív utcában történt facsonkítás után, egy panasz kivizsgálására terepszemlét tartottak a Hargita Megyei Környezetőrség munkatársai is, akik a lakószövetséget ezer lejes pénzbírsággal sújtották.
Burista Csilla kertészmérnök szerint nemcsak a büntetések elkerülése miatt fontos a szabályok betartása, hanem figyelembe kell venni a közérdeket is: nem lehet azért letarolni a fákat, mert valakit zavar a madárcsicsergés vagy a levélseprés.
– Közösségben élünk, a közösség törvényei alapján kell eljárjunk, hiába mondja valaki, hogy ő ültette a fákat, de nem a saját kertjébe, hanem közterületre. Örülünk annak, ha a lakók szépíteni akarják a környezetüket, de azért pusztítani nem lehet – hangsúlyozta a város kertészmérnöke.

Biró István

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.