PUG: a minisztérium oldalán a labda

107

A következő hetekben várhatóan közli a belügyminisztérium a Csíkszereda általános városrendezési tervével (PUG) kapcsolatos módosítási javaslatait, és az ezt követő egyeztetéseken keresnek megoldást a beruházásokat is gátoló „PUG-talanságra”. Szőke Domokos nem számít zökkenőmentes tárgyalásokra – utalt erre a városi tanács múlt pénteki, soros ülésén.

Döntések és magyarázatok. Határozott a testület Fotó: Kovács Hont Imre

Csíkszereda városatyáinak februári tanácsülésén, még a napirendi pontokra való rátérést megelőzően Marius Țepeluș nemzeti-liberális tanácsos kért felvilágosítást a megyeszékhely általános városrendezési tervével (PUG) kapcsolatban.
Mint arról korábban már beszámoltunk, Csíkszereda 2012-ben elfogadott PUG-ját a Bukaresti Törvényszék hatályon kívül helyezte, mivel a belügyminisztérium engedélye hiányzott – holott a szaktárca alárendeltségébe tartozó intézmények kivétel nélkül zöld utat adtak. Ennek háttérében egy öthektáros Hunyadi János utcai telek áll, ahová székházat, tornatermet és föld alatti gyakorlólőteret létesítene a csendőrség, ez azonban nem egyeztethető össze a PUG rendelkezéseivel, amely zöldövezetként határozza meg az adott területet.
A belügyminisztérium nemzetbiztonsági célra használható területnek szeretné besoroltatni. Ez egyben azt is jelentené, hogy a városnak nem kell egy sor dokumentummal – építkezési engedéllyel sem – hozzájárulnia az ottani beruházásokhoz.
Țepeluș kérdésére válaszolva Szőke Domokos alpolgármester kifejtette: most is túlzónak tartja a belügyminisztérium kéréseit, és meglátása szerint lesznek bökkenői a kompromisszumkeresésnek. Március folyamán várhatóan megkapják a módosítási javaslatokat, amelyek mentén megkezdődnek a tárgyalások. Az alpolgármester hangsúlyozta: nagyon rossz a város számára, hogy emiatt számos kérést negatívan kell véleményezniük.
A tanácsülésen rábólintottak arra, hogy a testület által megnevezett bizottság területvásárlás indokoltságát mérje fel a Pacsirta sétányon. A meglévő ANL-s tömbház mellé ugyanis újabb épülhetne, amennyiben a város rendelkezne saját tertülettel, és ezzel folyamodna az Országos Lakásügynökséghez.
A napirendet kiegészítve fogadták el a város (többségi) tulajdonában levő közszolgáltatók költségvetését. Ezek alapján a Harvíz Rt. 13,84 millió lejből, az Eco-Csík Kft. 8,15 millió lejből, a GOSCOM Rt. 7,96 millió lejből, a Csíki Fürdők Kft. 474 ezer lejből, a Csíki Trans Kft. pedig 106 100 lejből gazdákodik idén.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek