2021, január 17, vasárnap.

Pszinkron: hangolódás a tudományra

Harmadszorra jelentkezik érdekes előadásokkal a Pszinkron. Az elmúlt években szó esett már a mese hatalmáról, a rák és a lélek viszonyáról, a hit és a pszichológia kapcsolódási pontjairól, a börtönökben végzett lélekgyógyászi munkáról, vagy akár az élvonalbeli sportolók mentálhigiénés támogatásának lehetőségeiről is a telt házas találkozásokon. Az idei meghívottak: egy lelkész, aki sakkterapeuta is, egy iskolapszichológus és egy táplálkozási szakértő.

Beszélgetések telt ház előtt. A tudományosság és közérthetőség határán Fotó: Lőrincz Csaba
Beszélgetések telt ház előtt. A tudományosság és közérthetőség határán Fotó: Lőrincz Csaba

Harmadik éve szervezi meg a Sylvester Dénes Egyesület és a Magyar Pszichológiai Társaság erdélyi tagozata a beszélgetéssorozatot, amely egyfajta hangolódás a tudományra a közelgő Magyar Tudomány Napja alkalmából. Az esemény lelke és a beszélgetések moderátora dr. Dósa Zoltán pszichológus, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem egyetemi docense.
– Elsősorban tudománynépszerűsítés a célja ezeknek a találkozóknak. A pszichológia az a tudomány, amelyről a laikus is azt gondolja, hogy ért hozzá, viszont elég komoly kutatási háttérrel rendelkezik, és erre kevés rálátása van az átlagembernek. A Pszink ron éppen erről akar szólni: adott esetben olyan hétköznapi témákról, amelyeket „beemeltek” a tudományba, megvizsgáltak, és most beszámolnak a szakemberek arról, hogy mire derült fény a kutatások során, az új információkat hogyan lehet hasznosítani – fogalmazott a rendezvény ötletgazdája, főszervezője, Dósa Zoltán.
A Pszinkron 3 ezúttal is három beszélgetést tartalmaz, ezekből kiderül például, hogy miként modellezhetők a konfliktusaink és problémáink sakkfigurákkal, miként függ össze az élet értelmességébe vetett hit a fiatalok egészség-magatartásával, valamint a táplálkozási és testképzavarok is terítékre kerülnek.
– Az előadókat, témákat igyekszem úgy összeválogatni, hogy minél kevesebb átjárhatóság legyen az egyes szakterületek között, hogy minél több ember találjon legalább egy érdekes előadást magának. Inkább erdélyi személyiségeket hívok meg, de ez nem szabály, ahogy az sem, hogy feltétlenül pszichológus legyen – mondta el Dósa.
Hús-vér emberek, vívódó sakkfigurák címmel az első rendezvény október 19-én lesz, meghívottja Sógor Árpád lelkész, sakkterapeuta. Egy hétre rá, október 26-án Az élet értelme és ezek a mai fiatalok cím alatt Dósa Zoltán Brassai László iskolapszichológussal beszélget. Pontosan a Magyar Tudomány Napján, november 3-án tartják az utolsó találkozót, ahol a beszélgetőtárs Krizbai Tímea klinikai pszichológus, táplálkozási szakértő lesz, Mondd meg, hogy eszel, és megmondom ki vagy jelige alatt sok minden kiderül a manapság egyre gyakoribbnak tűnő táplálkozási zavarokról.
Tehát három izgalmas beszélgetésre számíthat az érdeklődő, amelyek jól egyensúlyoznak a tudományosság és a közérthetőség között. Az előadások mindhárom alkalommal 17 órakor kezdődnek a Művelődési Házban.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,315RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb