Prózát írni csak dokumentálódva

106

A menekülés és az otthontalanság toposzai jelennek meg Patak Márta Enyhítő körülmények című új novelláskötetében, különös novellák, amelyek arról szólnak, hogy valaki más lakik bennünk, nem vagyunk azonosak önmagunkkal – jellemezte Wirth Imre irodalomtörténész a Scolar Kiadó gondozásában megjelent könyvet a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében tegnap megtartott irodalmi beszélgetésen.

Murányi Sándor Olivér, Patak Márta és Wirth Imre Fotó: Kovács Hont Imre

Murányi Sándor Olivér író, a rendezvény házigazdája rögtön átadta a szót magyarországi vendégeinek. Wirth Imre kifejtette: Patak Márta igazi kuriózumnak számít a kortárs magyar prózában, hiszen mielőtt írni kezdte volna saját műveit, sokáig műfordítóként dolgozott. Patak Márta elmondta: gimnazistaként még verseket írt, de aztán valamennyit elégette, illetve azt is elmondta, hogy egyetemi tanulmányai alatt a nyelvészetnél csak az irodalomtörténetet utálta jobban. A hallgatóság azt is megtudhatta, hogy meglehetősen önkritikus, sosem volt elégedett a saját írásaival. A munkamódszeréről pedig elmondta: mindennap ír egy órát.
A beszélgetésen ugyanakkor szóba került Patak Márta A test mindent tud című regénye is, amelyet 2009-ben kezdett el írni és végül 2015-ben jelent meg. A regény cselekménye a második világháború idején játszódik, komoly történelmi kutatásokat igényelt a megírása, ugyanis az írónő nem szereti az egyszerű elbeszéléseket, az embereknek ugyanis múltja van. A novellákról ugyanakkor úgy vélekedett: azoknak rövideknek kell lenniük. Azonban a kellő dokumentálódást ez esetben sem lehet mellőzni, mert még a legabszurdabb szövegen is meglátszik, ha van mélysége. Mint kifejtette, ha novelláiban a focinak is szerepelnie kell, ezeknél a jeleneteknél mindig megkérdez valaki szakértőt, mert a szövegnek hitelesnek kell lennie.
Wirth Imre ugyanakkor megjegyezte: a novellák végén nincs katarzis, sem feloldás, az olvasó „magával marad”, azaz neki kell megemészteni. Patak Márta még hozzáfűzte: azért Enyhítő körülmények között a kötet címe, mert nem szabad a történetekben szereplő esendő emberek fölött ítélkezni.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.