péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Projektek saját költségvetésből

Több kilométernyi járda építésére vállalkozott a gyergyóújfalvi önkormányzat: a forgalmas útszakaszok mellett már elkészült, a távlati terv azonban összefüggő járdarendszer kiépítése a járókelők biztonsága érdekében. Emellett a település – ugyancsak saját költségvetésből – fúrt kutakkal szeretné megoldani az időszakosan fellépő vízhiányt.

Épül a járda. A biztonság mindenekelőtt Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Egyre veszélyesebbé teszi a településen a gyalogosközlekedést – az andezitbánya közelsége miatt – a Gyergyóújfalun áthaladó teherautó-forgalom. Az önkormányzat 2017-ben 1,2 millió lejes beruházást indított útjára saját költségvetéséből: a járdaprogram Újfalut és a hozzá tartozó Tekerőpatakot és Kilyénfalvát is érinti.
Egyed József polgármester elmondta: a munkálatokat azokon a részeken végezték el, ahol a csatornázás már befejeződött, ugyanakkor elsőbbséget élveztek a forgalmasabb útszakaszok. Hátravan még Tekerőpatakon a központ környéke, ahol a csatornázási munkálatok befejeztével tudják majd elkezdeni a munkát. Ezenkívül Újfaluban a nagykerti részt hagyták legutoljára, ahol fel kell tölteni a területet a járdaépítés előtt. Amennyiben mindezek elkészülnek, közel 8 kilométernyi járdaszakasz lesz a községben.
– A távlati elképzelés az, hogy két éven belül összefüggő járdarendszer legyen Újfalutól Tekerőpatakig, a három település egészén – tette hozzá Egyed József.
Megoldás született a vízhiányra is. A szárazabb években Tekerőpatak felső felében a nyomáscsökkenés következtében vízhiány alakul ki, de az is megtörtént már, hogy emiatt Kilyénfalván és Újfaluban sem volt víz. A helyzet orvoslására a település önkormányzata rásegítő rendszer építése mellett döntött, ami függetlenné teszi őket a gyergyószentmiklósi szolgáltatótól.
– Felkértünk egy tervezőcéget, hogy kitalálja, hogyan lehetne megvalósítani az elképzelést. Az újfalvi központ bizonyult a legideálisabb vízlelőhelynek, ahol elkészül a fúrt kút, amelyből nyomásos vezetéken pumpálják a vizet a vízházig. Ahogy a rendszerben nyomáscsökkenést érzékel a mérőműszer, a kútból automatikusan elindul az utánpótlás – ismertette a terveket az újfalvi polgármester.
A kúthoz tisztítóberendezés is készül, hogy iható legyen az innen származó víz. Idén elkészítik a kutat és a hozzá tartozó bázist, jövő tavasszal a csövek lefektetése kezdődne el. A beruházást várhatóan jövő év júliusában fejezik be, több mint 1 millió lejes saját költségvetésből.

Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb