2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Projektek egy jobb világért

A Petrom által finanszírozott Þara lui Andrei nevű szociális projekt támogatására pályázik hat Hargita megyei kezdeményezés, amelyek innovatív ötleteket fogalmaztak meg az adott térségben felmerült problémák megoldására. A jelentkezők főként környezetkímélő, de oktatást érintő fejlesztések finanszírozására is kérik a szavazatokat.

Maros­hé­víz­ről, Csíkszeredából, Csíkcsicsóból, Ko­rond­ról és Homoród­almásról neveztek be pályázatokkal a Țara lui Andrei idei kiírásai alkalmával. A Petrom idén is környezeti és szakmai vonalon nyújt támogatást a legtöbb szavazatot begyűjtő kezdeményezéseknek.
A csicsói projekt célja a turisztikai vonzerő növelése és a testmozgás népszerűsítése a helyiek körében, hiszen a pályázattal 25 kerékpárt bocsátanának a vendégek és a lakosok rendelkezésére. Az elképzelés szerint a biciklik lopásgátló rendszerrel lennének felszerelve, valamint gyerekeknek és felnőtteknek való bukósisak is elérhető lenne a mozogni vágyók számára. Emellett három fedett biciklitárolót, jelzőtáblákat és térképeket is felszerelnének a településen. A projekt főként a gyerekek miatt van kiélezve a mozgás népszerűsítésére, hiszen ez a sportág fejleszti az egyensúlyérzéket, kalóriát éget és erősíti az egész szervezetet. Az elvárások szerint ez a rendszer felkelti majd a turisták érdeklődését is, és ösztönzi a helyieket is a környezetkímélő közlekedési eszközök használatára.
A tökéletes technológia a tökéletlen világ esélye nevet viseli az a pályázat, amelyet fogyatékkal élő fiatalok munkaerőpiacon való könnyebb elhelyezkedése érdekében nyújtottak be. A Szent Anna Speciális Iskola számára varrógépeket, számítógépeket szereznének be, iskolák közti együttműködéseket erősítenének, konferencián és műhelyfoglalkozáson vennének részt és lehetőséget biztosítanának arra, hogy a saját termékeiket több rendezvényen is értékesíthessék.
A Homoródalmás községet érintő pályázat lényege zöldövezet kialakítása. Az erre szánt terület mára már elvesztette csillogását, ezért Almás község helyi tanácsa szeretné feléleszteni ezt a térséget. Egy kicsi, de rendezett terület a szabad levegőn minden lakó számára ösztönzés lenne arra, hogy új perspektívák felé nyissanak, és növeljék a szabadon töltött idő mennyiségét – üzeni a pályázati leírás. A közösség szempontjából a projekt nagy jelentőséggel bír, mivel a több szabadon töltött idő növeli a gyermekek tanulmányi teljesítményét, koncentrációját és egészségét. Elősegítené a helyi közösség összekovácsolódását, azáltal, hogy lehetőséget biztosít mindenkinek az interaktív részvételre.
Az egyik korondi kezdeményezés célja a helyi líceum újítása, és belső terének otthonossá tétele. Mivel a nevelés a növekedés kulcsa, így aköré kell épülnie bármilyen előremutató stratégiának. Korond visszatérő problémái közé tartozik, hogy kicsi az összeg, amelyet a nevelést szolgáló infrastruktúra fejlesztésére lehetne fordítani. Ugyancsak korondi az a kezdeményezés, amely tanórák befogadására is alkalmas, növényekkel teleültetett játszóteret alakítana ki.
Maroshévízhez köthető az a pályázat, amely a zenkányi iskola melletti játszóterek kialakítását célozza. Azért indokolt, mert a legközelebbi játszótér több mint 3 kilométerre található az intézménytől.
A támogatást váró projektekre online felületen lehet szavazni június 25-ig, e szavazatok 30 százalékkal járulnak hozzá a végső elbíráláshoz. A nyertesek kiléte július 5-én derül ki, az elbírálást követően.

Keresztes Bea

Kapcsolódó cikkek:

14,351RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb