Program gyermeket váróknak s nevelőknek

Születés Hete

174

Öt nap alatt többféle program várta a várandósokat és gyakorló szülőket, megtartották a Születés Hetét Gyergyó­szent­mik­lóson. Kiállításmegnyitó volt, előadások hangzottak el, de a városi kórház szülőszobáját is meglátogathatták az érdeklődők.

Fát ültettek a gyermekek tiszteletére Fotók: Lázár Hajnal

Egy kép ezer szót ér – ezzel a címmel nyitották meg a gyergyócsomafalvi Korpos Andrea képzőművész egyéni tárlatát a Születés Hete nyitóprogramjaként. A babavárás és a születés témakörében készült alkotásokat tekinthettek meg a művészetkedvelők. A művész azt mondta, igyekezett mindazt megörökíteni, amit érzett, hiszen a baba érkezése nemcsak fizikai átalakulást jelent a nő életében, hanem érzelmi változást is. A résztvevőknek megmutatta saját kedvencét is az alkotások közül, ez a születést mutatja be. Mint elmondta, két kép készült a születésről, az első szülés után néhány héttel, ezt a munkát a szülészorvosnak ajándékozta, a második pedig fél évvel később, ez látható a kiállításon. A tárlatnak a gyergyószentmiklósi művelődési ház adott otthont.


Ugyanott tartották meg Az érintés lélektana című előadást is hétfőn délután a kiállítás megnyitót követően. Kedden a konfliktusok békés kezelését bemutató tréninget tartottak, szerdán pedig Gyergyóditróban előadás hangzott el a babagondozás kapcsán. A résztvevők kaphattak hasznos tanácsokat ahhoz, hogyan teremtsenek tiszta, békés otthoni légkört gyermekeiknek. Csütörtökön tartották a szülőszoba-látogatást. A várandósok, gyereket tervező párok megismerhették a helyszínt, ahol majd világra hozzák gyermeküket, megtudhatták, hogy a szülőszobára érkezve mi fog történni velük, hogyan zajlik a folyamat, mire lesz szükségük. Ezt követően dr. Laczkó Csilla szülész-nőgyógyásznak tehették fel kérdéseiket az érdeklődők.
A Születés Hete záró­moz­za­nataként pénteken a megszületett és megszületendő gyermekek tiszteletére ültettek fát a Virág negyedi parkban.
A szervezők kiemelték, idei rendezvényükön nagy figyelmet fordítottak az anyai, a szülői, a családi környezet hatásaira, arra, hogy mit jelent a biztonság a fogantatástól kezdve a születésig, a gyerekkoron át egészen a felnőttkorig.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.