Profitálhatunk a medveturizmusból

Tusnádfürdői Medvefesztivál és KézművesVásár

107

A hétvégén zajlott Tusnádfürdőn a harmadik alkalommal megszervezett Medvefesztivál és kézművesvásár. Az idei programból sem maradt ki a „medve-kérdés” megvitatása: ezúttal Szíj János medvepásztor beszélt a hallgatóságnak az erdélyi és az európai medveturizmusról.

Fotó: László F. Csaba

Kikapcsolódhattak a hétvégén a tusnádfürdői lakosok, mivel ismételten Medfevesztivál és kézművesvásár miatt népesedett be a központi Millennium park. A rendezvény keretében gyermekprogramokra, tánc- és termékbemutatókra, valamint különböző szabadidős tevékenységekre is várták az érdeklődőket, akik ugyanakkor Szíj János medvepásztor előadásán is részt vehettek.
A szentesi származású férfi Máté Bence természetfotós közreműködése által már két medvelest működtet Tusnádfürdőn és a Szent Anna-tónál. Véleménye szerint Románia jobban is profitálhat a medvelesekből.
– Az európai medveturizmus Finnországra koncentrálódik, de Románia sokkal jobb adottságokkal rendelkezik ezen a téren. Lévén, hogy itt kisebb területen több medve él, egész évben meg lehet lesni a nagyvadat, és ebben sok potenciál rejlik – közölte Szíj János, kiemelve: idén 5-6 ezer turista fordult már meg az erdélyi medveleseken.
Előadásában arra is kitért, hogy a medvének nem ellensége az ember, és általában könnyű sérülésekkel megússzák azok, akiket valamilyen oknál fogva megtámadott a vad. Megjegyezte: jellemzően gyenge anyamedvék és bocsaik tévednek be Tusnádfürdőre, az erősebb hímek az erdőben maradnak.
– A medvék ki vannak téve a fakitermelésnek, és habár úgy érezzük, hogy elszaparodtok, ez nem így van. Jelentősen leszűkült az élőhelyük, és rákényszerültek arra, hogy hozzászokjanak az ember jelenlétéhez – mondta Szíj János.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek