Problémás generációváltás

Nem bíznak egymásban az apák és fiaik

168

Rengeteg cég megy csődbe amiatt, hogy egy-egy családi vállalkozásnál nem sikerül a generációváltás, azaz a szülő nem tudja gyerekének átadni a cég irányítását – hangzott el a 29. Nyári Szabadegyetem Wekerle–Mikó sátrában megtartott tegnapi gazdasági panelbeszélgetésen.

A meglehetősen hosszú cím­mel – A KKV szektorban zajló generációváltás problémája és lehetséges kimenetele a Kárpát-medencei fiatal vállalkozók szemszögéből – megtartott beszélgetést a magyarországi Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) szervezte.
Kovács Patrik, a FIVOSZ elnöke felvezetőjében elmondta: Európa-szerte problémát jelent a vállalkozások számára a generációváltás. Európában három cégből kettőt nincs, akinek átadni, amiatt, hogy a cégvezetés mikéntjéről eltérően gondolkodnak az idősebb és a fiatalabb nemzedékek. Kovács Patrik szerint a generációk közti nézetkülönbségek nagyobbak, mint a férfiak és nők eltérő vezető stílusából származó különbségek.
Mogyorósi Elvira, a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap befektetési és tranzakciós divízióvezetője szerint mindez azért van így, mert az egyszemélyes vállalkozásként induló cégek irányításáról az alapítójuk egyszerűen nem tud lemondani.
Antal Lóránt, a legfiatalabb RMDSZ-es szenátor szerint Erdélyben is gondot jelent a generációváltás, ugyanakkor Erdélyben kisebb alaptőkével is el lehet indítani vállalkozást, mint Nyugat-Európában – ez pedig sok szempontból előny.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.