Problémás dögkezelés?

107

Kötelességszegési eljárást indíthat Románia ellen Brüsszel az állati tetemek és állati eredetű melléktermékek nem megfelelő begyűjtése és kezelése miatt – állította bizottsági meghallgatásán Achim Irimescu, szerdán hivatalba lépett mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter. Ladó Zsolt Hargita megyei főállatorvos szerint viszont nem tartozunk a problémás megyék közé: az állatihulladék-gazdálkodás már sem a helyi önkormányzatok, sem a feldolgozók háza táján nem gond.

Farkastámadás nyomán elpusztult juhok. Elszállítják a tetemeket a szakcégek
Farkastámadás nyomán elpusztult juhok. Elszállítják a tetemeket a szakcégek

Hargita megyében valamennyi önkormányzat érvényes szerződéssel rendelkezik a közigazgatási területükön elpusztult, elhullott állati tetemek elszállítására és nincs gond az emberi fogyasztásra alkalmatlan állati eredetű hulladékok begyűjtésével sem – állítja lapunknak dr. Ladó Zsolt, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője.

Ejnye-bejnyézik a bizottság
A Hargita megyei főállat­or­voshoz kérdésünkkel azután fordultunk, hogy Achim Irimescu, mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, a kinevezését megelőző parlamenti szakbizottsági meghallgatáson kijelentette: az állati hulladékok nem megfelelő begyűjtése és megsemmisítése miatt Románia ellen az Európai Bizottság kötelességszegési eljárást indíthat, ami viszont – szankcióként – az élőállatexport befagyasztását is maga után vonhatja. Elmondta, Romániában a gyepmesteri teendők ellátása nyolc évvel az uniós csatlakozás után is súlyos probléma maradt.
„Most a miniszterelnök úgy döntött, hogy ezzel a problémával a mezőgazdasági minisztérium foglalkozzon, de ez nagyon nehéz, mert a minisztériumnak nincs semmiféle ellenőrzési jogköre a helyi tanácsok felett” – fejtette ki az állati hulladékok kezelése kapcsán feltett bizottsági kérdésre Irimescu. Hozzátette: a probléma orvoslására körvonalazódik az ötlet, de megoldáskeresésre már nincs sok idő. Felidézte, az elhullott állatok és állati melléktermékek begyűjtése, kezelése és megsemmisítése kapcsán tapasztalt rendellenességre már 2013-ban is figyelmeztette Romániát az Európai Bizottság, de a vonatkozó uniós és hazai szabályok betartására és végrehajtására szólította fel a hatóságokat Brüsszel az állati hulladékok kezelésének 2010 és 2012 közötti időszakban történt vizsgálata kapcsán is.

Mindenki kötött szerződést
Ladó Zsolt, a Hargita megyei szakhatóság igazgatója leszögezte: a megyében működő állatfarmok – a bejegyzett A-típusú és a bejegyzett-engedélyezett jo­gi személyiségű gazdaságok –, hús­feldolgozó üzemek, illetve a közterületeken és egyéni gazdaságokban elpusztult állatok elszállíttatásáért felelő önkormányzatok kapcsán nem tapasztaltak problémákat. Az állati hulladékok és az állati eredetű, emberi fogyasztásra alkalmatlan melléktermékek – bél, gyomor, bőr és csontozat – begyűjtésére, tárolására, szállítására és megsemmisítésére Hargita megyéből minden érintett rendelkezik a szakcégekkel kötött szerződéssel.
„A közigazgatási területen belül elhullott állatok – például az út mellett elütött kutya – és a magángazdaságokban elpusztult állatok elszállíttatása a helyi polgármesteri hivatalok feladatkörébe tartozik. A magángazdaságok kapcsán ugyanakkor egyéni farmokról beszélünk. A jogi személyiségű állatfarmok és az A-típusú állattenyésztő telepek ugyanis saját költségükre külön szerződést kell kössenek az állati hulladékok begyűjtésére és megsemmisítésére engedélyezett szakcéggel” – szögezte le Ladó Zsolt.

300 szereplő, 25 ezer tonna hulladék
Az elhullott, elpusztult állatok begyűjtését és megsemmisítését amúgy a 2000-es évek elején országos szinten még egyetlen cég, a Protan Rt. végezte, ám a piaci szereplők száma az utóbbi hét-nyolc esztendőben számos, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) engedélyét beszerző szakcéggel bővült. A Romániában évente mintegy 25 ezer tonna állati tetemet és állati eredetű mellékterméket begyűjtő, tároló, szállító, feldolgozó és megsemmisítő hálózatban több mint 300 gazdasági szereplő vesz részt. Lapunk információi szerint egyes Hargita megyei községek a szakcégek szolgáltatásaiért éves szinten 2500 lejt fizetnek.
„El merem mondani, hogy legfrissebb felmérésünk alapján Hargita megyében minden önkormányzatnak érvényes szerződése van a megsemmisítő cégekkel. Az engedélyezett szakcégek listáját amúgy a főhatóság honlapjáról is le lehet tölteni” – fűzte hozzá a Hargita megyei főállatorvos.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek