2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Probléma, ami sokakat érint

Az illegális kábítószer-­fogyasz­tás, de akár a legális, tudatmódosító hatású szerek fogyasztása olyan probléma, ami szinte mindannyiunkat érint valamilyen formában – hívta fel a figyelmet Kedves Rita addiktológus, segítőnővér. A Gyulafehérvári Caritas Ki-Út konzultációs programja segítség lehet mindazoknak, akik szabadulni akarnának függőségeiktől. Július 2–5. között Gyergyószentmiklóson szervez a Ki-Út program lelkigyakorlatot függőknek és hozzátartozóiknak.

Kedves Rita addiktológus. Segít szakítani a káros szenvedélyekkel
Kedves Rita addiktológus. Segít szakítani a káros szenvedélyekkel

Sokan azt gondolják, hogy az illegális drogok fogyasztása csak a filmekben létezik, de legalábbis annyira távoli dolog, ami bennünket itt, Gyergyószentmiklóson semmiképp sem érint – mondta el lapunknak Kedves Rita addiktológus, segítőnővér.
Kifejtette, fiatalok visszajelzéseiből tudja, hogy akár Gyergyószentmiklóson is könnyedén hozzá lehet jutni különféle tudatmódosító szerekhez, emellett interneten keresztül bármi beszerezhető. Az addiktológus szerint a legveszélyeztetettebb korosztály a tizenéveseké, akik a korukra jellemző kíváncsiságból bármit képesek kipróbálni, és könnyen függővé válhatnak, aminek következményeivel később számolniuk kell. Ezért óriási a szülők és pedagógusok felelőssége, hiszen könnyebb megelőzni a drogfüggőség kialakulását, mint később kezelni a szenvedélybetegségeket. Kedves Rita úgy véli, Gyergyó térségét nem annyira az illegális kábítószerek veszélyeztetik, hanem azok a legális szerek, amelyek függőséget okoznak.
– Az egyik legnagyobb probléma az alkoholfüggőség, ami számos család életét keseríti meg – mondta a segítőnővér.
Kifejtette, a Caritas Ki-Út programjának keretében 2011 őszétől tartanak Gyergyószentmiklóson egyéni és családi konzultációt, emellett csoportos tevékenységek is zajlanak, amelyeken mind az alkoholfüggők, mind a hozzátartozóik névtelenül megoszthatják tapasztalataikat, gondjaikat. Ezeket a foglalkozásokat egyre többen keresik fel, tanácsot kérve a szakembertől, aki esetenként családterapeutához, illetve – ha szükséges – akár orvoshoz is küldheti az érintetteket.
– Legtöbb esetben a hozzátartozók keresnek fel a problémával, amit rendszerint úgy tálalnak, hogy az alkoholfüggő az okozója minden gondnak – részletezte Kedves Rita.
Elmondta, az alkoholfüggőség annyira összetett, hogy nem lehet csak az alkoholbeteget kezelni, minden esetben szükséges bevonni a családtagokat. Kifejtette, hogy legközelebb július 2–5. között szerveznek a Szent Benedek Tanulmányi Központban lelkigyakorlatot az érdeklődőknek, jelentkezni jövő keddig, azaz június 30-ig lehet a 0731–137191-es telefonszámon vagy a rita.kedves@caritas-ab.ro e-mail címen. A rendezvényen való részvételért fizetni kell, viszont kedvezményben részesítik a szerényebb anyagiakkal rendelkező érdeklődőket.

Jánossy Alíz

Kapcsolódó cikkek:

14,352RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb