Probléma a negatív hangulatkeltés

Pápalátogatás

1,847

Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáig alig két hónap van hátra. A Gyulafehérvári Érsekség szervezőbizottsága április elején húsvéthétfőig meghosszabbította az online regisztrációt, a napokban elkezdődött a Hármashalom-oltár felújítása és bővítése, és még számos feladat vár a történelmi esemény lebonyolítóira. Bodó Márta szervező lapunk érdeklődésére elmondta: a rengeteg tennivaló és készülődés közepette érthetetlennek tartja a Ferenc pápa érkezésével kapcsolatos negatív híreszteléseket és hangulatkeltést.

A szentatya csíksomlyói látogatásának előkészületeiről folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat, így most arról számolhatunk be, hogy a húsvéthétfőig meghosszabbított online regisztráció jóval meghaladta a 100 000. jelentkezőt. Bodó Márta szervező lapunk érdeklődésére elmondta: pontos számokat egyelőre nem tudnak mondani, mivel jelenleg Ft. Szőcs Csaba atya a dupla regisztrációk ügyével foglalkozik, hiszen sokan voltak, akik előzőleg egyénileg jelentkeztek, de meggondolták magukat, és valamilyen csoporthoz szegődtek.
Az ő regisztrációjukat értelemszerűen kétszer rögzítette a rendszer, így sok adatot újra ellenőrizni kell. A regisztrációk kérdése mellett akad még teendő bőven a pápai szentmise lebonyolítóinak, hiszen Csíksomlyón elkezdődött a Hármashalom-oltár felújítása is.
A tervek szerint nemcsak szebbé, de praktikusabbá is alakítják az oltárt, amelyen Ferenc pápa mellett több száz egyházi elöljáró kap majd helyet. A nyeregbe vezető földutat is javítják majd, de ahogy Bodó Márta elmondta, ez helyi projekt, és egyelőre nem tudja megmondani, mikor kezdik el a munkálatokat. Annyi biztos, hogy a terv változatlan, vagyis nem aszfaltos utat alakítanak ki, hanem kövekkel szélesítik az útszakaszt.
A számos teendőt és folyamatos készülődést azonban némileg beárnyékolja a pápai látogatást övező széles körű negatív hangulatkeltés. Bodó Márta szerint az esemény súlyához nem illik ez a fajta hozzáállás, és a szervezőbizottság sem érti, honnan ered a főként közösségi médiában elterjedt ellenségeskedés.
– Tulajdonképpen már mindenféle véleménnyel találkoztunk. Vannak, akik politikai tőkét próbálnak kovácsolni ebből az eseményből, mások a biztonsági intézkedéseket kifogásolják, és akadnak olyanok is, akik azt mondják, túl nagy a felhajtás, és otthon maradnak. Mindezektől függetlenül Ferenc pápa a béke és a szeretet üzenetét viszi hírül a világban, és hozza el Csíksomlyóra is, ezt nem észrevenni nagy hiba – fejtette ki Bodó Márta, aki arról is beszélt, hogy az idősek, a betegek, mozgáskorlátozottak számára kialakított rész nem a nyeregben lesz, hanem a kegytemplom körül, valószínűleg a parkolóban.
– Elképzelhető, hogy a pápa útja arra vezet majd, és köszönti az érte zarándokoló betegeket. Mindent megpróbálunk megtenni azért, hogy akik részesei akarnak lenni ennek a történelmi eseménynek, megtehessék. Igazából azért visszás a sok negatív felhang, mert mi magyarok, mindig amiatt sírunk, hogy nem vesznek tudomást rólunk. És most, amikor itt a lehetőségünk, Csíksomlyón végre megmutathatnánk magunkat a világnak, nem vesszük észre, és homokba dugjuk a fejünket – fejtette ki véleményét a gyűlöletkeltésről a szervező.
Ferenc pápa látogatására tehát nemcsak külsőségekben, de hozzáállásban is készülni kell. Erre nyújt alternatívát a napokban két környékbeli plébánia is. A csíkszeredai Szent Ágoston-plébánián a Katolikus Magyar Bibliatársulat (KMB) szervezésében tart ma délután előadást Bodor Attila teológiai tanár, kudzsiri plébános Ferenc pápa egyházképe a Biblia tükrében címmel.
– Keveset tudnak az emberek a szentatya életéről, származásáról. Az irányvonal, amelyet képvisel, sokak számára idegen, és szeretnénk lehetőséget nyújtani arra, hogy a hívek jobban megismerjék a pápa motivációját – mutatott rá Bálint Emil, a Szent Ágoston-plébánia vezetője.
Hozzátette: a szentatya, jezsuita pápa lévén, főorientációja az elesettek és a szegények felkarolása, valamint a lelkiismeret felélesztése, amely nem kis feladat ebben a jóléti társadalomban.
Az előadás 17 órakor kezdődik, és mindenki számára nyitott, aki többet szeretne megtudni Ferenc pápáról.
Hasonló jellegű program nyitja meg kapuit Gyergyószentmiklóson is. A Szent István-plébánián rózsafüzér-társulatokat, imacsoportokat és közösségeket is várnak április 13-án, szombaton. A lelki délután Ferenc pápával címmel meghirdetett program során elmélkedésekkel, szentségimádással és szentmisével hozzák közelebb a szentatya mentalitását a jelenlévőkhöz.
– Nagyböjt ideje alatt mindig tartunk háromnapos triduumokat, amikor is elmélkedésekkel készülünk a húsvétra. Idén ez kissé sajátos, mert az elmélkedéseket a pápai látogatás határozza meg. Szeretnénk elérni, hogy az emberek a szentatya szemüvegén keresztül nézzenek a világra – nyilatkozta Keresztes Zoltán plébános.
A hétvégi program során Ferenc pápa és a Szűzanya, Ferenc pápa Jézusa, és Ferenc pápa a Jóisten szeretetéről témaköröket boncolgatják Gyergyószentmiklóson. Mint megtudtuk: május 27–29-ig újból felkészülési alkalmat tartanak a Szent István-plébánián, de a Szent Ágoston-plébánián sem a mai az utolsó ilyen jellegű esemény.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek