Próbáljuk meg túlélni

143

Nyakunkon ismét az influenzaszezon. Megelőzzük, kezeljük vagy hagyjuk tombolni – sokféle álláspont létezik, s ezek ütköznek naponta.
Ha tél, akkor nem ússzuk meg a rettegett influenzát. Most is éppen nyakig állunk benne, de lehet rosszabb is a helyzet – mondják a szakértők. Volt egy plusz szabadnap, hogy a gyerekek néhány napig ne menjenek közösségbe, de ez nem fékezte meg a betegség terjedését. Mindennap halljuk, hogy újabb áldozatokat követelt az influenza, még több megbetegedést jegyeztek, a megelőzés, gyógyítás tekintetében azonban megoszlanak a vélemények. Állítólag a védőoltás a megoldás. Ezt azonban sokan cáfolják, tartanak a mellékhatásoktól, nem bíznak az oltásokban, s talán bizalmatlanságuknak alapja is lehet, ha arra gondolunk, hogy néhány éve visszavontak a piacról egyfajta oltóanyagot, miután nagyon sokan beadatták már azt.
A védőoltás hatékonysága bizonyított, de aki nem adatta be ősszel, az a tél közepén lehet, hogy hiába kéri, mert a védettség kialakulásához több hétre van szükség, s talán addig már kitombolja magát a betegség. Ha oltást nem akartunk vagy elkéstünk vele, mit tehetünk? Legtöbben a természetes gyógymódokra, teára, fokhagymára, mézre, pihenésre esküsznek, mások a vitaminok erejében bíznak, megint mások maréknyi gyógyszert vesznek be. S megint mások csak viccelődnek, hogy mi is „influenzába készülünk nyaralni”. Ha így, ha úgy, azt fontos leszögezni, hogy az influenza nem vicc, hiszen komoly szövődményeket is okozhat. A gyógyszerek, vitaminok s még a természetes gyógymódok is éppen elég teret kapnak a reklámokban, közösségi médiában, de úgy érzem, van e téren olyan is, amit nem hangsúlyoznak eléggé. Ilyen például a személyes higiénia fontossága, mely a megelőzésben igen fontos szerephez jut, s a másik igen lényeges az, hogy tanuljunk meg, s tanítsuk meg a gyerekeket is helyesen orrot fújni. Banálisnak tűnhet, pedig minden taknyos betegség esetén ez alapvető fontosságú. Sok szövődménytől óvhat meg. És használjunk zsebkendőt, mert a kézfejen, kabátujjon vagy a járdán kikötő orrváladék nem segíti a járvány megfékezését.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek