Próbajátékon nyolc légiós

35

Négy lett és négy fehérorosz játékossal kötött ideiglenes szerződést a Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapata. A négy hátvéd és négy csatár augusztus elsején csatlakozik a megyeszékhelyi gárdához, végleges leigazolásukról a jövő hónapi felkészülési torna után dönt a klub menedzsmentje.

14_kalns_3
Egils Kalns kora ellenére tapasztalt hokisnak számít. Remek mutatókkal rendelkezik

Nyolc idegenlégiós érkezik próbajátékra augusztus elsején a Csíkszeredai Sport­klub jégkorongcsapatához. Az ideig­lenes szerződéssel rendelkező négy lett és négy fehérorosz hokis végleges igazolásáról a jövő hónapi felkészülési torna után dönt a szakvezetés. A Sportklubnak jelenleg 19 hazai játékossal van szerződése, ők a héten Sinka Szabolcs és Hodos László irányításával Piatra Arsă-n készülnek a 2016/2017-es idényre, a csapat várhatóan augusztus elsején kezdi meg a jeges edzéseket a Vákár Lajos Műjégpályán.

A lettek
A 22 éves Ilja Makarovs Lie­pajában született, a helyi Meta­lurgs csapatával háromszor – 2011, 2012 és idén – bajnoki címet szerzett, 2011-ben pedig a klub U18-as csapatával is megnyerte a lett korosztályos bajnokságot. 2012 és 2015 között az orosz ifjúsági ligában (MHL B)-ben játszott, 148 mérkőzésen 85 pontot szerzett (32 gól és 53 assziszt), az elmúlt idényben a Liepaja csapatánál 40 meccsen 15 gól és 17 assziszt volt a mérlege. Csatárposzton is bevethető.
A 21 éves Raimonds Tubelis szintén a Metalurgs Liepaja neveltje, csapatával háromszor – 2009, 2011 és idén – bajnoki címet szerzett, 2011-ben pedig tagja volt hazája U20-as válogatottjának, amely megnyerte a Divízió I A csoportos vébét és feljutott az elit csoportba. 2013 őszétől Eindhoven Kemphanenhez, egy évvel később a francia másodosztályú Mont Blanc csapatához szerződött, tavaly a Liepaja színeiben 37 meccsen 8 gól és 16 assziszt volt a mérlege.
A 24 éves Viktors Jasjonis csatár (jobbszélső) is a Metalurgs neveltje, 2010 és 2013 között finn másod- és harmadligás csapatokban játszott, az elmúlt három idényt viszont a lett bajnokságban töltötte. Az elmúlt szezonban a lett bajnoki ezüstérmes HK Kurbads csapatánál hokizott, 36 meccsen 22 pontot – 10 gólt és 12 asszisztot – szerzett.
A 25 éves Egils Kalns szintén háromszoros lett bajnok a Liepaja csapatával, négy szezont húzott le a Metalurgs színeiben a fehérorosz bajnokságban, 2013-ban egy szezonra a finn másodosztályt választotta, majd két évet a kazah Gornyak Rudnyt erősítette. Az elmúlt évben a bajnok Liepaja csapatában mindössze 22 meccset játszott, de ezalatt harminc(!) pontig jutott: 18 gól mellett 12 gólpassz volt a mérlege. A szezont egyébként a Gornyaknál kezdte, ahol 27 meccsen 8 gólt szerzett és három asszisztot jegyzett.

A fehéroroszok
A 22 éves Oleg Filippov hátvéd, a Neman Grodno neveltje. A 2013/2014-es idényben három pontvadászatban is játszott, a HK Lida bekkjeként a fehérorosz első- és másodosztályban, a Junoszty Minszkkel pedig az MHL-ben volt érdekelt. Az akkor húszéves hokis abban az idényben hatvan meccsen lépett jégre. Az elmúlt két évben is a HK Lidában játszott.
A 30 éves Vjacseszlav Sipilo háromszoros fehérorosz bajnok, a tapasztalt hátvédnek a Sportklub lehet külföldi csapata, hiszen csak hazája pontvadászatában szerepelt. Érdekesség, hogy mindössze 15 és fél évesen már a fehérorosz felnőtt bajnokságban játszott, 16 évesen lett először bajnok a Gomellel. Tavaly a HK Lidában 33 meccsen 16 pontot termelt.
A 21 éves Makszim Titok a legfiatalabb a próbajátékra érkezők közül, a csatár az elmúlt idényben a fehérorosz másodosztályú Neman Grodno II-ben hokizott, ahol 36 meccsen 31 pontot írtak a neve mellé. A 2014/2015-ös idényben ő is a HK Lidát erősítette. Tizenhat éves korában nevezték először a felnőttek között, a fehérorosz másodosztályban 144 meccsen 114 pontot – 51 gólt és 65 asszisztot – szerzett.
A próbajátékra érkezők közül a legidősebb Jevgenyij Kastanov. A 31 éves csatár négyszer nyert fehérorosz bajnokságot, az elmúlt idényben a lengyel Torunnál hokizott. A fehérorosz pontvadászatban 638 meccsen lépett jégre, ami alatt 100 gólt és 124 asszisztot jegyzett.
Lapunk információi szerint az augusztus közepén Csíkszeredában esedékes nemzetközi jégkorongtornára még érkeznek külföldi játékosok próbajátékra, a szakvezetés és a menedzsment ezután dönt arról, mely idegenlégiósokat szerződteti a 2016/2017-es idényre. A MOL Ligában egyébként legtöbb hat külföldi játékos szerepelhet meccsenként minden csapatban, s noha a hazai pontvadászatra vonatkozóan ezt nyolcban maximalizálták, a Galaci Dunărea MOL ligás felvételét követően a román szakszövetség is várhatóan hatra csökkenti a légiós hokisok számát.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.