Pro Economica Alapítvány: Eurómilliós nagyberuházási szerződések

70

A mezőgazdasági nagyberuházások támogatására szóló kiírásra Székelyföldön belül Hargita megyéből érkezett a legtöbb pályázat – tudtuk meg Kozma Mónikától, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatójától. Az Erdélyi Gazdaságfejlesztési Programból finanszírozva tervei megvalósításához 50 százalékos vissza nem térítendő támogatásban részesül a gyergyóremetei tejporgyár, a székelyszentléleki Gordon tejfeldolgozó, az ivói vadhúsfeldolgozó, valamint a ditrói pékség is.
– Ezek olyan nagyberuházások, amelyek több millió eurós támogatást nyertek az alapítványtól. A munkahely-teremtés mellett ezzel az a célunk, hogy felvásárló erőt teremtsünk a piacon is. Vágóhidak létesülnek, vagy új technológiával szerelünk fel létezőket, lesznek korszerű feldolgozóegységek. Emellett olyan korszerű logisztikai egységek létesülnek, például Székelyudvarhelyen egy nagy raktárfelület, amivel minél több terméket szeretnénk a térségben tartani és elindítani a kereskedést.
Továbbá tervben van egy malátagyár, Csíkszentsimonban egy pityókafeldolgozó üzem építése is, valamint gyümölcsfeldolgozók létesítése. Mindezek a Hargita megyei beruházások lefedik azt a szegmenst, amiben jó ez a megye. A pityókatermesztés, a tejtermelés, a gyümölcstermesztés, illetve a bogyós gyümölcsök begyűjtése elég erős piac tud lenni. E célból is létesül egy fagyasztóüzem, ahol a gyümölcsöket fagyasztják, csomagolják és így kerül a piacra. Igyekeztünk tehát minél szélesebb skálát lefedni – a vágóhídtól a tejfeldolgozásig –, hogy minél több olyan felvásárló kerüljön a piacra, akikkel a kisgazdaságok biztonságban tudhatják a jövőjüket. Érezzék, hogy érdemes mezőgazdasággal foglalkozni, mert lesz vevő a termékeikre – hangsúlyozta lapunknak Kozma Mónika.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek