Prioritás a közvilágítás kérdése Gyergyóban

S lőn világosság!

109

Vannak olyan települések Gyer­gyóban, ahol már korszerű közvilágításnak örvendenek, máshol a napokban kötöttek szerződést a kivitelezővel, emellett olyan községek is vannak, ahol épp a felújításra vonatkozó pályázati dokumentációval dolgoznak. Az általunk megkérdezett településvezetők egyetértenek a közvilágítás korszerűsítésének fontosságával, mondván, a szükségszerű beruházás által többek között a közbiztonság is megerősödhet.

Gyergyószentmiklós. A Szent István téren már korszerűsítették a közvilágítást

Több gyergyói településen is felújításra szorul a közvilágítás, a polgármesterek pedig már meg is tették a szükséges lépéseket ennek elérésére. Gyer­gyó­szentmiklós is ebben a cipőben jár: a rendszer elavult, gyakran vannak meghibásodások, és egyes városrészeken nem kellően hatékony a világítás. A városvezetés pályázati támogatás bevonásával tervezi a közvilágítás felújítását. A városháza szóvivője, Fórika Krisztina a Hargita Népe kérdésére azt mondta, több pályázatban szerepel a közvilágítás felújításának terve, azaz a városnak több olyan nyertes, valamint elbírálás alatt lévő nagyszabású pályázata van, amelyeknek – az egyéb fejlesztések mellett – egy-egy adott városrészen az utcai lámpák cseréje is a részét képezi.
A város mobilitási tervében például több utca teljes felújítása szerepel, s ennek része a közvilágítás cseréje is, a vezetékek föld alá helyezésével együtt. Azon városrészekre vonatkozóan, amelyek egyetlen pályázatban sem szerepelnek, az önkormányzat a Regionális Operatív Program kiírásán nyújtott be pályázatot, hogy a lámpatestek cseréjére támogatást kapjon. Így tulajdonképpen több részletben tervezik a közvilágítás korszerűsítését Gyergyószentmiklóson.

A legtöbb községben már megoldották
A községek java részében már a kivitelezést is lebonyolították, ahol pedig még nem került erre sor, ott is azon dolgoznak, hogy mihamarabb hatékonyabb közvilágítás legyen a településen.
Gyergyóremetén már két éve megoldották a közvilágítás kérdését, Gyergyószárhegyen pedig néhány héttel ezelőtt cserélték ki a lámpatesteket. Utóbbi esetében a helyi tanács 100 000 lejt hagyott jóvá arra, hogy a főút, valamint a megyei út mentén korszerű lámpák kerüljenek a régiek helyére. A takarékos LED égőknek köszönhetően biztonságosabb lett a közlekedés több útszakaszon, a lakosok szerint korábban főként ott volt balesetveszélyes, ahol nincs járda és a gyalogosoknak is az út szélén kell közlekedniük, a világítás pedig nem volt megfelelő erősségű.
Gyergyóújfaluban sikeres pályázatnak köszönhetően a község teljes területén felújították a közvilágítást. Idén júniusban dolgozott a kivitelezéssel megbízott cég, egy hónap alatt cserélték le a lámpákat Tekerőpatakon, Kilyénfalván és Újfaluban. Egyed József polgármester elmondta, a fejlesztési alapból kapott támogatást a község erre a beruházásra, a pályázatot tavaly nyújtották be, s örvendetesnek találja, hogy idén nyár elején már el is végezhették a munkát. A községvezető megjegyezte, jelentős változás tapasztalható a közvilágítás felújítása után, a korábbi 400 világítótest helyett 640 korszerű, takarékos lámpát szereltek fel, amelyek fényerőssége attól függ, hogy országút, megyei vagy községi út oszlopain foglalnak helyet. Egyed azt mondta, bár jóval több égő világít, mint korábban, mégis negyven-százalékos megtakarítást tapasztaltak az áramfogyasztást illetően a régi közvilágításhoz képest.
A munkát Gyergyócsomafalván is befejezték, a hozzávetőleg 480 000 lejes beruházást itt is kormánytámogatásból valósították meg. A 469 régi égő helyére, 555 új lámpatestet helyeztek, Márton László Szilárd polgármester elmondása szerint pedig abban bíznak, hogy a LED égők esetében valóban kisebb fogyasztás társul a nagyobb fényerőhöz.

Alfalu, Ditró és Borszék is felzárkózik
A korszerűsítési folyamatot Gyer­gyó­alfaluban is elindították, ugyanis a napokban kötöttek szerződést a kivitelezővel – tájékoztatta lapunkat Gáll Szabolcs polgármester. Mint mondta, Alfaluban, valamint a közigazgatásilag hozzátartozó Borzonton 730-740 új lámpatestet helyeznek el, és reméli, ezek egy része még idén a helyére kerül. Hozzáfűzte, jelenleg csak minden második villanyoszlopon van égő, a felújítás során azonban mindegyikre helyeznek.
Gyergyóditróban legutóbb 2005-ben újították fel a közvilágítást, most pedig ismét megvan erre a sikeres pályázatuk. Puskás Elemér polgármester azt mondta, jelenleg a közbeszerzéshez elengedhetetlen dokumentációk elkészítése zajlik, és bízik benne, hogy tavasszal a kivitelezésre is sor kerül.
Borszék polgármestere, Mik József is azt reméli, hogy legkésőbb tavasszal korszerűsíthetik a közvilágítást a fürdővárosban, mondván, 2004-ben volt a legutolsó hasonló munkálat, jelenleg pedig már a cégekkel tárgyalnak az újrázás érdekében.

Lázár Hajnal
Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek