Primőr áruk „príma” áron

Áprilisi árindex

28

Az infláció alakulása tekintetében különösebb újdonsággal nem hozakodott elő az Országos Statisztikai Intézet (INS) tegnap nyilvánosságra hozott, a fogyasztói árak alakulására vonatkozó közleménye. Az áremelkedés tekintetében továbbra is a listavezető a burgonya, a második helyre a déligyümölcsök kerültek, a harmadik helyre pedig már-már meglepő módon a hőenergia.

Íme a tendenciát tükröző számadatok: áprilisban a megelőző esztendő azonos hónapjához viszonyítva a fogyasztói árak 4,1%-kal emelkedtek, az éves inflációs ráta elértre a 4,4%-ot. (A megelőző hónapban ezek az arányszámok 4%-ot, illetve 4,2%-ot tettek ki.) A fogyasztói árak átlagos rátája az utóbbi 12 hónap során (2018. május – 2019. április) a megelőző 12 hónaphoz viszonyítva (2017. május – 2018. április) 4,3%-os volt. Különben áprilisban a fogyasztói árak 0,61%-kal voltak nagyobbak, mint a megelőző hónapban, és 2,75%-kal nagyobbak, mint 2018 decemberében. Ez utóbbi kapcsán utalni kell arra, hogy az élelmiszerféleségek esetében a drágulás nagyobb arányú volt, 3,78%-os.

Tovább drágult a zöldség és a gyümölcs
Amint arra már utaltunk, az áremelkedés listavezetője továbbra is a burgonya volt, amely 4,75%-kal került többe, mint a megelőző hónapban, és 32,33%-al többe, mint 2018 decemberében. A déligyümölcsök 2,55%-kal kerültek többe, mint a megelőző hónapban, és 13,9%-kal többe, mint 2018 decemberében. A friss gyümölcsök esetében a drágulás aránya 1,68%, illetve 4,77%-os volt. A szóban forgó terményféleségek kapcsán újólag meg kell említenünk, hogy jobbára nem helyi kedvezőtlen tendenciáról van szó, mert Európa több országában is ez, a vásárlókat kedvezőtlenül érintő folyamat megmutatkozik. A burgonyánál maradva megemlíthető az is, hogy a piacon megjelent az újkrumpli, előbb a külföldről behozott, most már a hazai is. Ez a piaci „jelenlét” felhajtóerővel bírt, mármint az árak alakulása tekintetében. Így például a hazai újkrumplit április végén még 15-20 lejért árulták kilónként, most az ára valahol 10 lej körül állapodott meg. Hasonlóképpen alakult és alakul a korai zöldségek és gyümölcsök (cseresznye, barack) „piaca” is. Az eper már jó ideje megvásárolható, mármint az importból származó, s annak ára némileg csökkenő tendenciát mutat, a hazai még nemigen érezteti jelenlétét, de ára igen. (Jóval drágább lévén, mint az importból származó.) A gyökeresek tekintetében a murok ára csökkenni látszik, de nem így a petrezselyemé, amelynek kilójáért most már akár 20 lejt is elkérnek, míg ezelőtt 2-3 héttel „csak” 15-17 lejt. A dolgok ilyenszerű alakulásából az is kikövetkeztethető, hogy a friss zöldségek és a gyümölcsök tekintetében esetleg egy-két kivételtől eltekintve nemigen lehet számítani május folyamán sem árcsökkenésre. Amúgy az élelmiszerféleségek esetében az árszintek nagyjából a múlt havi szinteken maradtak, minimális növekedés mutatkozva viszonylag soknál és szinte észrevehetetlen csökkenés a szemesbab, a vaj, a tojás és méz esetében.

Meglepetés…
Az ipari árucikkek esetében azok túlnyomó többsége esetében hajszálnyi elmozdulás mutatkozott, azaz drágulás a múlt hónaphoz viszonyítva. Voltak kivételek is: az üzemanyagok márciushoz viszonyítva 1,67%-kal drágultak, a múlt esztendő decemberéhez képest pedig 5,56%-kal. Akár jelentős arányú drágulásról is beszélhetünk, s piaci elemzők szerint nemigen lehet számítani az elkövetkező időszakok során sem másabb tendenciára. Egyrészt annak okán, hogy a kőolaj világpiaci ára ugyan közbe-közbe meg-megnyugszik, de a tendencia nem az „enyhülés” irányába mutat. Hazai viszonylatban pedig árgerjesztő hatása van és lehet továbbra is a lej/dollár, illetve a lej/euró árfolyama alakulásának, hogy a különleges jövedéki adóról ne is beszéljünk. Még egy termékféleségnél volt egy meglepetésszámba menő áremelkedés. A hőenergiáról van szó, amely áprilisban 2,06%-kal került többe, mint márciusban. Amúgy decemberhez képest a drágulási arány 3,33%-os volt. (Feltételezhető, hogy a szilárd és folyékony tüzelőanyaggal üzemeltetett hőközpontok esetében következett be drágulás.)
A szolgáltatások terén is bekövetkezett két jelentős arányú drágulás: a postai szolgáltatások 5,57%-kal kerültek többe, mint márciusban, a telefonszolgáltatások pedig 2,64%-kal. (Az előbbi 2018 decemberéhez képest 5,59%-kal, utóbbi pedig 4,84%-kal drágult.) Némi drágulás következett be az ivóvíz, a szennyvíz és a szemétszállítási közszolgáltatások terén is, 0,89%-os, ám decemberhez képest már nagyobb arányúról, nevezetesen 2,93%-osról „számol be” az INS közleménye.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek