Prevar nyert, Tanovitchii az élen

Egyéniben és csapatban is vezet a Team Novák

189

Izgalmasra sikerült a 12. Székelyföld Kerékpáros Kör­verseny második szakasza, amelyet tegnap a Sepsiszent­györgy – Csíkszereda – Gyergyó­szent­miklós – Székely­udvarhely közötti 194 kilométeres távon tartottak. A rengeteg támadással és két eséssel tarkított szakaszt végül a Team Novák két kerekese fejezte be az élen, egy magyart megelőzve. Egyéniben és csapatban is a csíkszeredai gárda vezet.

Cycling Tour of Szeklerland Day I

Óriási meleg, rengeteg támadás és két esés, végül pedig csíkszeredai siker – nagyjából így lehetne egy mondatban összefoglalni a 12. Székelyföld Kerékpáros Körverseny második szakaszát, amelyet tegnap tartottak. A mezőny Sepsiszentgyörgyről indult délelőtt 11 órakor, a rajtot követően már megkezdődtek a támadások is, sőt egy húszfős csoportnak sikerült megszöknie, igaz, őket hamar bedarálta a mezőny.
Alig tíz kilométer megtétele után egy újabb támadás eséssel fejeződött be, a moldáv Nicolae Bumbu és a steauás Victor Cosmin Marin összeakadt, utóbbit a mentősök a csíkszeredai kórházba szállították, viszont a moldáv is feladni kényszerült. Bumbu arcsérülést szenvedett, információink szerint pár öltéssel összevarrták az esésben szerzett hegeket, a horzsolásokat pedig ellátták. Érdekes módon ekkor lecsillapodni látszottak a kedélyek a mezőnyben, ám rengeteg volt a gumidefekt.
Kovászna és Hargita megye határánál voltak újabb támadások, de ezeket semlegesítette a mezőny, viszont Tusnádfürdőn a magyar Epronex két kerekesének, Kiss Gergelynek és Szarka Gergelynek sikerült megszöknie, előnyük pedig egyre nőtt a bollyal szemben. Csíkszeredában Kiss nyerte a sprintet Szarka előtt, a két magyarnak ekkor már három és fél perc volt az előnye a mezőnnyel szemben, amit sikerült négy és fél perc környékére feltornászniuk, ám Csíkkarcfalva határától ez elkezdett csökkenni.
Marosfőn a nap első hegymenését Kiss nyerte Szarka és Prevar előtt, a két epronexes ekkor már alig három percre volt a mezőnytől, sőt Tekerőpatakig felét ennek le is dolgozta a boly. Tekerőpatakon újabb kerekes bukott, a moldáv válogatott Andrei Sobennicovot a gyergyószentmiklósi kórházba szállították a mentősök, ahol kivizsgálták és sebeit ellátták, majd este újra csatlakozott csapatához, de számára is véget ért a verseny. Szarka megnyerte a gyergyószentmiklósi sprintet Kiss előtt, harmadikként a Kontent DKSI-s Gönczy Gergő ért át a városon, ekkorra viszont már egy perc alatt volt a korábbi két epronexes sportoló előnye a mezőnnyel szemben.
Gyergyóalfalu határában újabb támadás volt a bolyban, de ezt semlegesítette a mezőny, majd Gyer­gyó­csomafalván hárman lódul­tak a szökevények után és hamar utol is érték őket, innentől az élboly előnye újra növekedni kezdett.
A Libán-tetőn a hegymenést a Team Novák ukránja, Olekszandr Prevar nyerte Kiss és Szarka előtt, majd az ereszkedés során Prevar el is lépett az élbolyból, a mezőny pedig több csoportra szakadt, így egy adott pillanatban hat kilométerre volt az első az utolsótól. Prevarhoz közben felzárkózott még két csapattársa, Nicolae Tanovitchii és Andrij Brataschuk, utóbbi be is zsebelte a zetelaki gátnál tartott sprintet, majd a csíki csapat három tagja és Kiss Székelyudvarhely felé vette az irányt.
Innen már tudni lehetett, csoda kellene ahhoz, hogy a négy élen haladót a mezőny befogja, hiszen több mint két perc volt az előnyük, és az is ismert volt, hogy Kiss Gergelynek segítője nem lévén, a három Team Novák versenyző közül egyik nyeri meg a Folyó szakasz nevet viselő etapot. Végül Prevar haladt át elsőként a célvonalon Tanovitchii előtt, Kiss a harmadik, míg Brataschuk a negyedik helyen ért célba a győztessel azonos idővel.

Kopacz Gyula

Király etap
Pénteken a Hargita háromszori megmászása a feladat. Előbb a Bucsinon, majd a Libánon, végül a Tolvajoson kell átjutni a túloldalra. Ez a közel kétszáz kilométeres, öt hegymenetet magába foglaló hegyen innen, hegyen túl játszmát méltán nevezhetjük Király etapnak, bár ezúttal a Császár etap megnevezés sem lenne túlzás. Székelyudvarhely – Kalonda-tető – Parajd – Bucsin-tető – Gyergyószentmiklós – Libán-tető – Cekend-tető – Szentegyháza – Tolvajos-tető – Csíkszereda a részletes útvonal, ami gépjárművel is megsüvegelendő túrának számítana. Ez az etap bizonyára jelentősen megrostálja majd a mezőnyt.
Záró félszakaszok
Hegyi időfutam – IV A félszakasz. Tizenegy év után először a hegyi időfutam nem Hargitafürdőre érkezik. A közigazgatásilag Csíkszeredához tartozó üdülőteleptől az útburkolat állapota miatt kellett megválni, de az ürömben öröm, hogy a Szentimrei Büdösfürdő a modern történelmi időkben először aszfaltúton érhető el, így a szombat délelőtti időfutamot a Csíkszentkirályról ide vezető útszakaszon rendezik. A 10.00 órakor kezdődő szakaszon a versenyzők percenként indulnak, az indítás az összetett állásának megfelelően, fordított sorrendben történik. A 10,2 km hosszú etapon – az első két kilométer kivételével – végig kemény kapaszkodó vár a versenyzőkre.
Kör a körben – IV B félszakasz. A körpályában végződő, technikás, sok kanyarral, szintkülönbségekkel felvértezett záró félszakasz a versenyzők utolsó utáni energiatartalékainak mozgósítását is szükségessé teszi. A boly 17.00 órakor a Szabadság térről Felcsík felé indul, Középcsíkon teker Csíkrákos, Szépvíz viszonylatában, majd Alcsíkot látogatja meg szinte teljes terjedelmében. Az Olt mentén érkezik Tusnádra, majd Csíkszentmártonon és Csíkbánkfalván keresztül megy Csíkszentlélek felé vissza a városba. Az alcsíki és felcsíki 80 km hosszú kör után Csíkszereda utcáin kialakított körpályán kerekeznek a versenyzők. E félszakasz újdonsága, hogy a megszokott 5,3 km-es városi kör – a csíksomlyói kegyhelyet is érintve – ezúttal 10,3 kilométerre növekszik. A verseny kicsit szellősebb lesz ugyan, de sport szempontból talán még érdekesebb.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.