Prefektusi Kollégium – Ellenőrzések, bírságok

164

A decentralizált intézmények munkájának jelentős részét a szakterületüket érintő tevékenységek ellenőrzése jelenti. Vannak olyan intézmények, amelyekben ezzel külön részleg foglalkozik, továbbá olyanok is, amelyek munkájának minden szegmensét érintik az ellenőrzések. A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár ellenőrei több mint 261 ezer lej bírságot róttak ki tavaly, míg a kulturális igazgatóság 14 esetben a rendőrség közreműködésével ellenőrizte, hogy a műemléknek nyilvánított épületekben és környékükön az előírásoknak megfelelően zajlik-e a munka.

Ülésezik a prefektusi kollégium. Beszámolnak az intézményvezetők Fotó: László F. Csaba

A Hargita Megyei Kulturális Igazgatóságnak, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár ellenőrzési részlegének, a marosfői sportkomplexumnak, valamint a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság talajtani és agrokémiai irodájának tavalyi tevékenységi mérlegét ismertették a tegnapelőtt a prefektusi kollégium ülésén. A bemutatott anyagok közül ezúttal a biztosítási pénztár ellenőreinek munkáját, valamint a kulturális igazgatóság 2017-es tevékenységét vesszük szemügyre.
A biztosítási pénztár alkalmazásában álló három ellenőr munkáját Duda Tihamér igazgató ismertette. Az ellenőrök legfontosabb feladata az intézménnyel szerződéses viszonyban álló egészségügyi szolgáltatók, a gyógyszerek, a gyógyá­szati segédeszközök, az otthoni beteggondozás, valamint a palliatív gondozás minőségének vizsgálata. Az ellenőrök rendszeresen végeznek tematikus és operatív ellenőrzéseket, ám váratlanul is felléphetnek, ha azt indokoltnak tartják.
Az ellenőrzési akcióknak nem a bírságok kiszabása a fő célja – jegyzik meg –, hanem az egészségügyi rendszerben tapasztalható rendellenességek kiszűrése a biztosítottak érdekében. Az intézménnyel 2016-ban 323 szolgáltató kötött két évre szóló szerződést, és a körükben legtöbb háromévente egy ellenőrzést tartanak. Tavaly 136 vizsgálatot végeztek, amelyek közül 117 tematikusan ütemezett, 13 operatív, 19 előre nem tervezett, 6 pedig előre be nem jelentett akció volt. Ezeknek köszönhetően 288 intézkedést hajtottak végre, mert a szolgáltatók nem feleltek meg a szerződésekben foglalt feltételeknek. Az intézkedések nyomán több mint 261 ezer lejes bírságot róttak ki.
A Hargita Megyei Kulturális Igazgatóság tavalyi tevékenységét Bakos László ügyvezető igazgató mutatta be. Az intézmény munkájának jelentős részét azon szakértői vélemények kibocsátása tette ki, amelyek a történelmi jelentőségű műemlékek, illetve azok védett környezetében történő beruházásokra vonatkoztak. 182 ilyen műszaki iratcsomót regisztráltak az intézménynél, amelyekből 91-et a brassói regionális bizottsághoz küldtek elbírálásra, 13 iratcsomót pedig a bukaresti Történelmi Emlékművek Országos Bizottságához továbbítottak.
A kulturális igazgatóság munkatársai 31 alkalommal látogattak el olyan műemlékekhez, amelyekkel kapcsolatban meg kellett vizsgálniuk, hogy a rajtuk vagy közelükben végzett munkálatok során megőrzik azok történelmi jellegét. A Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség kíséretében 14, míg a brassói regionális kirendeltség munkatársaival 12 kiszálláson vettek részt közösen. Érdekesség, hogy tavaly egyetlen korábban műemléknek nyilvánított épület minősítését szüntették meg, a borszéki 14-es villáét, továbbá 23 új régészeti lelőhelyet jelöltek ki szerte a megyében.

Márk Boglárka

A cikk a Hargita Népe március 28-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek