Prefektus: Nem lehet kék-arany megyezászló!

74

Újabb zászlóper indult: Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa a törvényszéktől kérte annak a decemberben megszavazott megyei önkormányzati határozatnak a megsemmisítését, amely a székely zászlót tette meg Hargita megye hivatalos jelképévé.

Székely zászló Csíkszereda főterén, a háttérben, a megyeháza homlokzatán szintén. Újabb per indult Fotó: László Róbert
Székely zászló Csíkszereda főterén, a háttérben, a megyeháza homlokzatán szintén. Újabb per indult Fotó: László Róbert

Elfogadhatatlannak tartja, hogy egy olyan megyében, ahol románok és más etnikumú lakosok is élnek, az „úgynevezett székely zászló” a román állam egy közigazgatási egységének hivatalos jelképévé váljon – jelentette ki Hargita megye prefektusa, egyben közölve az Agerpres hírügynökséggel, hogy ez ügyben újabb bírósági keresetet nyújtott be. Jean-Adrian Andrei szerint a megyei tanács erre vonatkozó határozata több jogszabályt is sért, ezért – miután a választott testület nem tett eleget a visszavonást sürgető felszólításának – közigazgatási bíróságon indított eljárást ellene.
A prefektus felidézte, hogy Hargita megye önkormányzata nem először hozott ilyen döntést: a testület már 2009-ben határozatba foglalta, hogy a székely zászló legyen a megye hivatalos jelképe, a Maros megyei Ítélőtábla azonban ezt a döntést 2012 szeptemberében jogerősen megsemmisítette. A megyei tanács azt követően hozott újabb határozatot a megyezászlóról, hogy tavaly külön törvény született a települések és megyék saját zászlóinak megalkotásáról és használatáról.
A megyei önkormányzati képviselői testület román tanácsosai azt kérték, hogy a világoskék alapon arany sávot és a székely nap-hold jelképeket tartalmazó – lobogóra egy piros színű tölgyfalevél is kerüljön fel a románság jelképeként, javaslatukat azonban leszavazták.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek