Pozitív pletyka

6 719

A napi bevásárlásomat intézném, de a kicsi boltban négy nő csevegése tartja fenn a sort. Unalmamban figyelni kezdek, de semmi érdekes nem hangzik el, ügyes-bajos dolgaikról beszélgetnek bensőséges hangon, mint akik ezer éve ismerik egymást. Amikor a végére érnek a főzés-takarítás-gyermeknevelés bűvös köreinek, az egyikük elköszön és távozik, és ekkor következik a terefere érdekes része. Az ottmaradottak ugyanis rosszmájú megjegyzéseket, állítólaggal kezdődő történeteket mesélnek a negyedikről, és láthatóan élvezik. Pletykálnak. Mivel nem ismerem személyesen egyiküket sem, így nem tudhatom, mennyi a valóságalapja az elhangzottaknak, de gyanítom, nem sok.
A boltból végre szabadulva, azon morfondírozom, hogy milyen más lenne, ha fordítva történik az eset, ha a távozó hölgyismerősükről (barátnőjükről?) csupa jót és szépet mondtak volna, alaposan kibeszélve annak jó tulajdonságait, erősségeit. A futó gondolattól kissé naivnak érzem magam. Aztán mintegy válaszként, néhány nap múlva „szembejön” a világhálón a pozitív pletyka kifejezés és én azonnal lázas keresésbe kezdek. Kiderül, hogy ez egy rendkívül népszerű fejlesztő gyakorlat, amelyet főként munkahelyi közösségek csapatépítő programjának részeként alkalmaznak. A módszer lényege, hogy a résztvevők körben állnak, a pletyka alanya pedig hátat fordít nekik, ezzel jelképezve a háta mögött keringő információkat. A körben lévők építő pletykálkodásba kezdenek, és ezt addig folytatják, amíg mindenki elmondja azokat a pozitív dolgokat, amelyeket az alanyról tud.
Milyen is lenne, ha ez így működne nemcsak munkahelyi tréningeken, iskolai személyiségfejlesztő órákon, hanem a valóságban is. Elhíresztelnénk ismerősünkről, hogy olyan remek csokitortát senki nem készít, mint ő. A másikról pedig, hogy milyen harmóniában, türelemmel neveli gyermekeit. A harmadikról, hogy hatalmas szíve van és mindenkin segít, aki rászorul. És ha kissé túloznánk, azzal sem bántanánk senkit. Ki tudja, talán még ösztönzőleg is hatna rá a sok dicséret.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek