Pontosabb diagnosztika, sokrétűbb vizsgálatok

Ellenanyag-vizsgálat Székelyudvarhelyen

70

Napokon belül Székelyud­var­he­lyen is elvégezhető lesz a ko­ronavírus-fertőzés ellenanyagát kimutató vizsgálat, miután beszerezték az ehhez szükséges berendezést. Ugyanakkor egy újabb mobil röntgengéppel bővült az intézmény eszközparkja, és teljesen megújult a kardiológiai osztály.

A telemedicina-rendszerrel is kommunikál. A kórház új röntgengépe         Fotó: Városi kórház

A városi kórház honlapján és Facebook-oldalán tette közzé, hogy megérkezett az intézménybe az az immunológiai automata analizátor, melynek üzembe helyezése lehetővé teszi a SARS-CoV-2 vírus ellen termelt ellenanyagok kimutatását vérmintából.

Átfogóbb kép
„Két éve dolgozunk a molekuláris biológia meghonosításán kórházunkban, és ez különösen időszerűvé vált a koronavírus megjelenése óta. Meggyőződésünk, hogy a járvány ellenőrzés alatt tartásának céljából, a PCR gépünk segítségével végzett tesztelést értelemszerűen ki kell egészíteni immunológiai vizsgálatokkal is” – olvasható a dr. Pálfi Gyöngyvér és dr. Károly Zsófia Zsuzsanna szakorvosok által aláírt tájékoztatóban. A SARS-CoV-2 ellenanyagok kimutatása mellett elvégezhetők lesznek egyéb vizsgálatok is, amelyek megkönnyítik a fertőző, a belgyógyászat, endokrinológia, onkológia, diabetológia, nőgyógyászat, gyerekosztály és más részlegek diagnosztikai lehetőségeit. Az IgM típusú ellenanyag a fertőzés 7–21 napjai között mutatható ki, jelenléte aktív fertőzésre utal, az IgG típusú ellenanyag pedig a fertőzés 14. napja után jelenik meg és hosszabb ideig észlelhető. Jelenléte a fertőzés késői szakára vagy egy múltbeli fertőzésre (védettségre) utal.
– Az eddig elérhető PCR-tesztelésnél jóval átfogóbb képet vagyunk képesek most már felmutatni. A héten már el is indulnak a vizsgálatok – közölte Lukács Antal, a városi kórház igazgatója. A tervek szerint ezeket a vizsgálatokat is elvégzik majd egyéni kérésre is, ugyanakkor minden osztály használhatja a lehetőséget.

Javuló felszereltség
A múlt héten pedig megérkezett a kórház negyedik mobil röntgengépe is. Székelyudvarhelyen működik egy ún. telemedicina-rendszer (PACS-rendszer), és a gép kiválasztásakor éppen az ebbe való beilleszthetősége (kompatibilitása) volt az egyik legfontosabb követelmény. A motorizált, akkumulátorról is üzemeltethető gép elsősorban mellkasi, de végtagfelvételek készítésére is alkalmas. Nem váltja ki a fix röntgengépet, a beteg ágya mellett használható, sürgős esetekben.
A kardiológiai osztály felszereltsége is bővült – a fejlesztésekről dr. Szabados Csongor osztályvezető főorvos adott hírt a kórház Facebook-oldalán. Mint fogalmaz bejegyzésében, ekkora horderejű beruházás az osztály megalakulása óta nem volt: megtörtént az oxigénellátó rendszer teljes felújítása és bővítése, integrált konzolok felszerelése konnektorokkal, csengővel és lámpatestekkel. Ezáltal minden betegágyhoz külön csengő, konnektor és lámpatest tartozik. 25 ágyból 22 oxigénellátása biztosított, miközben a bővítés előtt mindössze 15 rendelkezett ezzel a pluszfelszereltséggel. A munkálatok összértéke kb. 140 000 lejre rúg. Megújult továbbá a folyosó, a kórtermek, nővéri és orvosi szobák, a funkcionális labor, a fürdőszobák nyílászáróit is kicserélték. A felsorolt helyiségek javítására, a lámpatestek, fűtőtestek cseréjére 250 000 lejt költöttek. A főorvos tájékoztatása szerint ugyanakkor folyamatban van egy performáns szívultrahanggép beszerzése is, amely kutatási és oktatási célokra egyaránt alkalmas lesz.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.