Pontokért mentek Aradra a csíkiak

Az idény első murva-ralija következik

340

Az idény első murva-versenyére kerül sor a hétvégén Aradon. A hazai ralibajnokság harmadik versenye egyben Európai Rali-kupa-futam is, igaz, a nevezők listáján nincs külföldi versenyző. A kolozsvári bukás után a csíki ralisok mindenképpen pontot akarnak szerezni. A megye sem marad autósport nélkül a hétvégére, hiszen vasárnap a Szent Anna-tónál hegyi bajnoki futam lesz.

Kolozsváron nem sikerült a versenyt befejezniük a csíkiaknak, Aradon viszont dobogós hely a cél Fotó: Balázs Attila / rallyphoto.ro

Ma kezdődik és holnap ér véget a hazai rali­baj­nokság harmadik fu­tama. Az Arad Rali a hazai pontvadászat mellett egyben Európai Rali-kupa-futam is, igaz, az előzetes nevezők listáján egyetlen külföldi licenccel rendelkező pilóta sincs. A Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros a kolozsvári bukást követően javítana, ezúttal mindenképpen pontokkal térnének haza Aradról.
A pályák az elmúlt évekhez képest nem változtak, csupán a Sistaróc szelektívet hosszabbították meg a rendezők nyolc kilométerrel.
– Egy újonnan kialakított erdei úttal toldották meg a Sistaróc szakaszt a szervezők, ez nagyon szűk, de ugyanakkor nagyon gyors, tempós is. Amúgy az immár 18 kilométeres szelektív az egyik legjobb, ami az útfelületet illeti, ugyanakkor nagyon sok a por, kanyarokban pedig egy kissé csúszik – mondta tegnap a pályabejárások után Teslovan Adrian. A csíki pilóta ugyanakkor azt is elmondta, hogy a Konop és Zarándnádas az elmúlt két évben nagyon jó minőségű volt, idénre viszont eléggé elromlott. – Nagyon köves lett a két szakaszon az útfelület, vannak kátyúk is, de azok nem olyan veszélyesek – tette hozzá a csíki pilóta.
Cseh Vajk Imre azt mondta, ha teljesítik a versenyt, akkor az 5-ös géposztályban biztosított a dobogós hely, hiszen csak hárman neveztek ebbe a kategóriába.
– Ugyan sok az elsőkerék-meghajtású autó a nevezők között, de megpróbáljuk ebben a kategóriában is a lehető legjobb eredményt elérni, ugyanakkor cél, hogy a csapatot is egy dobogós helyhez segítsük – mondta a csíki navigátor.
Ma négy szelektív szerepel a kiírásban, a Szépfalu szakaszt két alkalommal teljesíti a mezőny, a Sistaróc szelektívet pedig egyszer, este pedig Arad központjában lesz a szuperszpeciál. Holnap a Konop–Zarándnádas hurkot kétszer, a Sistaróc szakaszt egyszer teszik meg a versenyzők, a szelektívek összhossza 132 kilométer.

Bajnoki futam a Szent Anna-tónál
Autóverseny helyszíne lesz vasárnap a Szent Anna-tó felé vezető 113/A megyei út, itt rendezik az országos hegyi gyorsulási bajnokság másodosztályának ötödik, a regionális bajnokság első futamát. Hét és fél órás útlezárásra számíthatnak az autósok az említett úton. A futamot a sepsiszentgyörgyi Auto Crono SK és a csíkszeredai Auto Club Pro Motor-HR közösen szervezi.
A pálya sok pilótának ismerős, hiszen immár nyolcadik éve ad otthont az útszakasz hegyi bajnoki futamnak. Az előzetes nevezési listán huszonegy pilóta neve szerepel, ám a szervezők szerint ez még a mai nap folyamán bővülhet. A verseny 3,5 kilométeres szakaszon zajlik majd a 113/A megyei úton, a legnagyobb emelkedő 5,1%-os, a rajt és az érkezés között 250 méter az emelkedés.
A vasárnapi versenynap 11 és 12 óra között lesznek a szabadedzések, 13 és 14 óra között pedig az időmérő, a futamok 14.45 és 18.30 között zajlanak, a díjkiosztó ünnepség pedig este fél nyolckor lesz.
A verseny ideje alatt, 11 órától teljes útzár lesz a 113/A megye úton a 26. és 31. kilométer között, ám a szervezők döntése szerint 14 és 14.30 között feloldják az útzárat, 18.30-tól pedig már szabadon lehet közlekedni az említett szakaszon. A szervezők ugyanakkor felhívják a szurkolók figyelmét, hogy Sepsibükszád felől nagyon rossz az út állapota mintegy öt kilométeren, ám Kézdivásárhelyről aránylag jó úton lehet megközelíteni a verseny helyszínét.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.