2021, január 18, hétfő.

„Politikai” tanácsülés Székelyudvarhelyen

Közel másfél évtized után megoldódni látszik a hulladékgazdálkodás kérdése, helyesebben a céggel való viszony. Mint ismert, vitatott érvényességű szerződések, engedélyek alapján indította el a Cekend-tetőn az AVE Hargita Kft. a hulladéktározót, amely Székelyudvarhely környékének kiszolgálása helyett egy idő után a fél ország szemetének a lerakójává vált. Ennek a helyzetnek a tisztázására tett ígéretet 2016-ban az akkor hivatalba lépő városvezetés.

Az ingatlanvásárlásokat mind megszavazták. Törékeny egyetértés Fotó: Lőrincz Csaba, Városháza

Az AVE időközben RDE Hargita Kft. lett, amely a magyarországi Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. leányvállalata. A viszony a város és a cég között régóta elmérgesedett, bő három év munkája kellett ahhoz, hogy tiszta lapra helyezzék a további együttműködés kereteit – ezt mondta Gálfi Árpád polgármester a tegnapi önkormányzati testületi ülés elején, ezzel is hangsúlyozva az előterjesztett határozattervezet jelentőségét.

Tisztázták a szemétügyet
Két szerződés létezik a hulladékgazdálkodási vállalattal: egyik 2005-ből, a másik 2007-ből származik. Az első inkább a Depónia által elfoglalt területről szól, míg a másik a szolgáltatás átruházásáról. E kettőnek a módosításáról kellett szavazniuk a képviselőknek, ami – bár nem könnyen és nem viták, egymásra mutogatások nélkül – meg is történt.
Az elsőt társulási szerződésből átminősítették koncessziós szerződéssé, amely 49 évre szól. A 2007-es a tegnap elfogadott formában annak a feltételeit rögzíti, hogy a cég lakosságorientált, környezettudatos, korszerű hulladékgazdálkodást folytathasson, és a köztisztaságért feleljen. Ennek időtartama 4 év 6 hónap.
Jelen volt az ülésen Körösfőy Sándor igazgató is, aki elmondta, jelenleg már nem hoznak a Cekendre más megyékből szemetet, és biztosította a tanácsosokat, hogy a cég nyílt lapokkal játszik, továbbá beruházásokat, hosszú távú fejlesztéseket ígért.
Mégis van a levegőben bizonytalanság, hiszen Székelyudvarhely vállalta, hogy amikor elindul, csat­lakozik a megyei integrált hul­la­dékgazdálkodási rendszerhez, amelynek működtetésére az RDE Hargita is jelentkezett. Hogy mit hoz a jövő, a cég hogyan tartja fenn a nyereséges működést az esetlegesen megváltozó feltételek között, az még kérdés. A lényeg: a jogviszonyt rendezték, a jövőt ezen az alapon lehet majd rendezni.
Körösfőy egyébként megjegyezte, hogy széles körű kampány zajlik a városban a szelektív hulladékgyűjtés érdekében, és hónapról hónapra emelkedik a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége. Míg júliusban 14 tonnát mértek, augusztus még nem zárult le, de 15 tonna már megvan. Év végére tűzték ki célul, hogy a szelektív hulladék aránya elérje a 30 százalékot.

Urbana és politika
A költségvetés-kiegészítésről, illetve a költségvetés átcsoportosításáról szóló napirendi pont is alkalmat adott a politikai csatározásokra. Az intézkedés lehetővé tenné, hogy a jövő hónapban anyagi támogatást nyújtson az önkormányzat a csődközeli helyzetben lévő Urbana Rt.-nek.
Lapunk is írt róla, hogy a távhőszolgáltatást nyújtó városgazdálkodási vállalat anyagi nehézségekkel küzd, ráadásul jogi problémák is felmerültek a vezetőség, a közgyűlés összetételét illetően. Gálfi Áprád polgármester biztosított mindenkit, hogy dolgoznak a probléma megoldásán, hogy egyéb feladatokat is elláthasson az Urbana, de addig is – azért, hogy a több mint 2000 háztartás fűtése ne kerüljön veszélybe – meg kell teremteni az alapokat a kölcsönhöz. Az RMDSZ-frakció másképp látja az ügyet, a testület nem támogatta a kezdeményezést, a határozattervezet elbukott.
A hosszas vita során először mondták ki hangosan, hogy gyakorlatilag nem működik az eddig többséget alkotó MPP–EMNP koalíció, azaz valójában három frakciója van a testületnek, amelyek egyre gyakrabban feszülnek egymásnak, egyre több a politikai csatározás. Gálfi szerint nem bukott meg a koalíció, csak meg akarják buktatni.

Ingatlanvásár nagyban
A továbbiakban adminisztratív kérdésekben döntöttek a képviselők, illetve felhatalmazást adtak a hivatalnak számos ingatlan megvásárlására. Van közöttük olyan, amelynek segítségével a Bethlenfalvi út és az elkerülő út kereszteződésének forgalmán lehetne javítani; a Csereháton egy telek, ahová újabb ifjúsági lakások építését tervezi a város; a Vásártér utcában lévő üres telekre parkolót, a piac bővítését és zöldövezetet képzeltek el. Ugyanakkor két, a Székelytámadt-vár szomszédságában lévő ingatlan is szerepelt a sorban, amelyek megvásárlásával zöld utat kap egy vár körüli sétány kialakítása – összhangban a pályázati pénzből megvalósuló várfelújítással. Végül újabb sportlétesítmény felépítése céljából szerezné meg a város a Park utcában található, ún. Frecska-kertet.
A bő négyórás tanácsülés vé­ge felé egy Cserehátra tervezett kereskedelmi egység építése is elakadást okozott. A lakosok petíciót nyújtottak be, képviselőik a tanácsülésen is jelezték, módosítani kéne a terven, hogy a későbbiekben a létesítmény ne okozzon fennakadást a forgalomban. Végül ezzel a módosítási kérelemmel együtt bólintottak rá a képviselők a beruházásra.

Az önkormányzati ülés után közleményt adott ki a testület RMDSZ-es frakciója. Ebben emlékeztetnek arra, hogy beláthatatlan következményekkel járhat a város lakosaira nézve az Urbana Rt.-nél kialakult csődközeli helyzet. Az Urbana Rt. vezetőtanácsa már több mint fél évvel ezelőtt jelezte az önkormányzati testületnek, hogy amennyiben nem talál a város sürgősen megoldást, a vállalat csődvédelmet fog kérni. Az RMDSZ frakciója a kezdetek óta konstruktívan áll a távfűtést szolgáltató vállalat helyzetének megoldásához – áll a közleményben –, a frakció tagjai szerint a cél az kell legyen, hogy a távhőszolgáltatás továbbra is zavartalanul működjön a városban.
Derzsi László frakcióvezető írásban is megfogalmazta konkrét kérdéseit a városvezetéshez. Az RMDSZ frakciója többek között azt kéri, hogy a városvezetés magyarázza el: hogyan lehetséges, hogy az évek hosszú során elkönyvelt nyereség után 2018-ban közel 500 ezer lej veszteséget termelt a vállalat és milyen lépéseket tett a várost vezető MPP–EMNP koalíció, hogy megakadályozza ezt a helyzetet? Ugyanakkor azt is kérik, hogy a városvezetés mutassa be a vezetőtanács 2017-es kinevezésének teljes dokumentációját, hogy az önkormányzati testület minden tagja ellenőrizni tudja, hogy az eljárás során teljes mértékben betartották-e a vonatkozó jogszabályokat.
Jelen pillanatban az Urbana Rt. működése nem felel meg a jogszabályoknak, ennek tisztázása és megoldása elengedhetetlen bármilyen, a pénzügyi helyzetet megoldó döntéshez – szögezték le az RMDSZ tanácsosai.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb