2021, március 7, vasárnap.
Hirdetéscustom_html_banner1

Polgármester-találkozó Kászonban

Magyarországi, szlovákiai és ausztriai polgármestereket, al­pol­gármestereket, önkormányzati képviselőket látott vendégül az elmúlt napokban Ká­szon­altíz.
Az Európa a Polgárokért pályázat eredményeképp a települések vezetőinek lehetőségük nyílt megismerni egymás térségét, egyeztetni a hasonló problémákról, és arról, hogy a partnerségen alapuló pályázatok segítségével hogyan tudnának esetleg fejleszteni.

[dropcap]A[/dropcap] magyarországi Mátrai Önkormányzatok Szövetségének, a felvidéki Csábi Patak Völgye Kistérség képviselői és az osztrák Seefeld-Kadoz település vezetője látogatott Kászonalízbe.
A testvértelepülésekről érkező huszonkét polgármester, alpolgármester és önkormányzati képviselő az Európa a polgárokért elnevezésű pályázatnak köszönhetően megismerhette Székelyföld egy részét, a Kászoni-medence néhány látványosságát, ellátogattak a Gyilkos-tóhoz, a Békás-szoroshoz, Csíkszeredába, Csíksomlyóra, és megnézték a csíkszentsimoni sörmanufaktúrát – ismertette a találkozó programját András Zoltán. Kászonaltíz polgármestere hozzátette, a települések vezetői közül sokan nem jártak még Székelyföldön, de mindnyájan azzal a reménnyel mentek el a tegnap reggel, hogy hamarosan visszatérhetnek. A találkozó során megbeszélték azokat a közös dolgokat, amelyek mentén együttműködhetnek, és a hasonló problémákra kerestek megoldásokat – mondta a polgármester. Ezek közül kiemelte például a munkanélküliség problémáját, illetve annak a lehetőségét, hogy az egyes települések kereskedelmi téren is együttműködjenek.
A Mátrai Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Ká­szon­altíz testvértelepülésének, Aba­sárnak a polgármestere, Lé­nárt­né Benei Anikó elmondta, a pályázat keretében lehetőségük nyílt a vállalkozókat, civilszervezeteket megismertetni egymással, kialakítani egy mélyebb kapcsolódást, megismerni egymás hagyományait, megnézni a természeti kincseket, a fejlesztési törekvéseket, a polgármesterekkel együtt sétálni a Hargitán. – Minden vágyunk, ami ezzel a pályázattal kapcsolatban megfogalmazódott, az most beteljesedett Erdélyben – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, arról is egyeztettek, hogy hogyan lehetne még több testvértelepülési kapcsolatot kialakítani, hiszen a magyarországi települések többsége Erdélyben keresne testvértelepülést. Ugyanakkor arról is beszélgettek, hogy a partnerségen alapuló pályázatok segítségével hogyan tudnának fejleszteni közösen infrastrukturális beruházásokat, vagy további együttműködéseket, rendezvényeket, amelyekkel erősítenék a kultúrát, a hagyományokat, és ezáltal barátságok köttetnének a civilszervezetek között is. Példaként a nemzetközi ifjúsági tábort említette, amely évek óta lehetőséget teremt a fiataloknak a különböző vidékek, a nevezetességek, a történelem, a települések törekvései megismerésére.
Lénártné Benei Anikó elmondta, legközelebb Magyaror­szágon fognak találkozni egy Eu­rópa Fesztivál keretében, amelyre azt kérték, minden település vigyen magával 2-3 vállalkozót, akik a tapasztalatcsere mellett akár még üzletet is köthetnek egymással. Kifejtette, a Fel­vi­dékről például sokan járnak Aba­sárra borért, de ilyen termék lehet például a méz és az erdélyi vendéglátás során megismert házi termékek is gazdára találhatnának az ottani üzletekben.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

Életét veszítette a hargitafürdői Kossuth-sípályán egy férfi

Hirtelen szívleállás következtében elhunyt egy hetvenéves csíkszeredai férfi a hargitafürdői Kossuth-sípályán vasárnap délelőtt – közölte a Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőség. Alina Ciobotariu közleményében azt...

Kiütéses Sportklub-siker Gyergyószentmiklóson

Nyolcgólos meccsen vette vissza pályaelőnyét a jégkorong Erste Liga negyeddöntőjében a Csíkszeredai Sportklub, a kék-fehérek szombat este vendégként győzték le a Gyergyói Hoki Klubot....

Továbbra is karanténkötelesek a Magyarországról Romániába érkezők

Aktualizálta pénteken az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő, sárga zónás országok jegyzékét. A listán szereplő államokból Romániába érkezőknek 14 napra karanténba...

Legfrissebb