Polgári fellépéssel az éghajlatváltozásért

Gyergyószentmiklós is csatlakozik az „Act Now” globális eseményhez, amely az Egyesült Nemzetek klímakampánya által ihletett, az éghajlatváltozással kapcsolatos nemzetközi polgári fellépés. A városban az Olarson fivérek hirdettek fórumot társszervezésben az Ifitéka irodával: közös gondolkodásra hívnak minden érdeklődőt az éghajlatváltozás témakörében.

Az éghajlatváltozás veszélyeire hívják fel a figyelmet a gyergyói aktivisták

A gyergyóújfalvi Olarson fivérek ahelyett, hogy nagyobb városok éghajlatváltozással kapcsolatos kampányaihoz és tüntetéseihez csatlakoztak volna, úgy döntöttek, hogy a Gyergyói-medencében próbálják felhívni a figyelmet az egész világot érintő problémára, és beszélgetésekkel, tapasztalatcserével, valamint a változtatás vágyával tekintenek az éghajlatváltozás jelenségére.
Marius és Bogdan Olarson érdeklődése az éghajlatváltozás, az élhető környezet megteremtése iránt nem új keletű: idén pályáztak a Social Impact Award hazai versenyére, és bekerültek a döntőbe, további tizenöt csapattal együtt. A társadalmi vállalkozás elméletét és gyakorlatát bemutató nemzetközi kezdeményezés oktató-támogató tevékenységgel segíti a legígéretesebb projekteket, amelyek az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Fenntartható Fejlődési Céljaihoz is hozzájárulnak.
A gyergyói testvérpár művészeti, tudományos és poszthumán-tudományos témájú projektjével jutott a döntőbe; kutatásokkal, közösségépítéssel és innovatív megoldásokkal járulnának hozzá egy élhetőbb jövőhöz.
A fórumra tanárokat, művészeket, természetvédelmi szakembereket hívtak meg, hogy polgári fellépéssel, közösen ösztönözzék a mindennapi viselkedés változását – fenntartható utazás, energia-megtakarítás, kevesebb húsfogyasztás –, ezáltal is csökkentve a károsanyag-kibocsátást. Az ilyen és hasonló tevékenységek regisztrálása, a kollektív fellépés üzenet a kormányzati és üzleti vezetőknek, hogy változásra van szükség: minél több ember cselekedik, annál nagyobb a hatása – vázolta a fórum célját Bogdan Olarson szervező.
A találkozó szerdán délután öt órakor kezdődik a Gyergyó­szent­miklósi Művelődési Központ stúdiótermében.

Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,241RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gom…

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gombóc levest jó sok tormával, töltsünk kolbászt újszékelyi módra. Ha kíváncsi rá, hogy mi a lecsi-pecsi,...