Pluszpénzt kapnak a gazdák: Érkezik a kiegészítő támogatás

9 586

A területalapú támogatásra jelölt szántóföldekre, valamint a szarvasmarha-, a juh- és a kecskeállomány alapján is utalja a hazai költségvetésből fedezett kiegészítő támogatásokat a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség.

Fotó: Domján Levente

Megjelent a hét eleji Hivatalos Közlönyben a hazai költségvetésből finanszírozott növénytermesztési és állattenyésztési átmeneti kiegészítő támogatásokról (ANT) szóló kormányhatározat, ezzel zöld út nyílt a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) előtt a támogatás folyósítására. A célra elkülönített 246 millió euróból 93,8 millió eurót azon gazdálkodók között osztanak szét, akik tavaly a területalapú támogatást szántóföldekre igényelték. Az ANT 1-es jogcímen jegyzett kiegészítő támogatás nyomán a gazdák ezúttal hektáronként 13,32 eurós, azaz 63 lejes kiegészítő támogatásban részesülnek. Az ipari növényeket termesztők számára kínált jogcímek közül az ANT 6-os intézkedésnek, azaz a cukorrépa termesztésére kínált különtámogatásnak Hargita megyei érintettjei is vannak: ők ezúttal hektáronként 73,82 eurós, azaz 350 lejes támogatásra számíthatnak.
Az állattartóknak szóló jogcímek közül az ANT 7-es a tejtermelőknek szól: a közvetlenül, vagy a feldolgozóknak értékesített tej mennyisége alapján kiszámított támogatás ezúttal tonnánként 17,72 euróra, kicsivel több, mint 84 lejre rúg. A húsmarhatartók között az ANT 8-as támogatásból állatonként 69,11 eurót, azaz 328 lejt oszt szét a kifizetési ügynökség, míg az ANT 9-es jogcímből a juh- és kecsketartóknak állatonként 4,71 eurót, azaz nagyságrendileg 22 lejt utalnak.
Tavaly a szántóföldekre járó kiegészítő támogatás gyanánt az APIA hektáronként 14,7 eurót, vagyis 68 lejt folyósított. A tejtermelők tonnánként 77 lejes, a húsmarhatartók 354 lejes, a juh- és kecsketartók pedig állatonként 22,6 lejes támogatásban részesültek az állami költségvetésből.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek