Pluszpénz üti 1500 gazda markát

Hektáronként 23 eurót folyósít az APIA

292

Hektáronként 23 euró körüli plusztámogatásra számíthatnak azok a gazdák, akik tavaly az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból folyósított támogatási jogcímekből – a földalapú támogatások többsége idetartozik – legalább 2000 eurónyi támogatást kaptak. A többlettámogatást Hargita megyéből mintegy 1500 gazdálkodó várhatja.

Jó hír a gazdálkodóknak. Nem várt bevétel Fotó: Domján Levente

Hektáronként nagyságrendileg 23 eurós kiegészítő támogatásban részesülnek azok a romániai gazdálkodók, akik a 2017-es támogatásigénylési kérelmeik alapján adott esztendőre 2000 eurónál nagyobb területalapú támogatásban részesültek. A szántó-, legelő- és kaszálóterületekre folyósított plusztámogatásra Hargita megyéből mintegy 1500-an számíthatnak, ugyanis a támogatást igénylő 24 ezer gazda között ennyien voltak azok, akik legalább 2000 eurónyi összeget az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból (FEGA) finanszírozott támogatási jogcímekből kaptak – mondta el érdeklődésünkre Haschi András Péter, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) Hargita megyei igazgatója.
A nem várt többlettámogatás egyébként az európai mezőgazdasági krízis-tartalékalap 2017-re elkülönített és elköltetlenül maradt 433 millió eurós maradékösszegeinek tagállamok közötti szétosztásából származik. Románia számára a fenti keretösszegből 16,452 millió euró jár, amiből – a hektáronkénti 23 eurós többlettámogatás formájában – országos szinten több mint 90 ezer gazdálkodó részesül – erről a napokban Adrian Pintea, az APIA országos vezérigazgatója beszélt. Az intézményvezető hozzátette: a plusztámogatás folyósítására várhatóan még október 15. előtt sor kerül.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek