Pityókahozamban rekord

Burgonya kozmási raktárban. Mennyiség van, vevő nincs Fotó: Domján Levente
138

Hektáronkénti hozam terén mind a burgonya, mind pedig a cukorrépa esetében rekordtermést értek el idén a Hargita megyei gazdák, de nem lett rossz a búza-, illetve a kukoricatáblákról betakarított termés mennyisége sem. A 40-50 banin megrekedt pityókaárakon viszont a termelők szempontjából lenne még mit igazítani.

Burgonya kozmási raktárban. Mennyiség van, vevő nincs Fotó: Domján Levente

Hektáronként 26.300 kilogrammos átlagterméssel az utóbbi másfél évtized legnagyobb hozamait érték el idén a Hargita megyei pityókatermelő gazdák. A rekordhozam azonban a 8250 hektárra csökkent burgonyaültetvények miatt már nem járt együtt rekordterméssel: a Hargita megyei termelők idén összesen közel 217 ezer tonna pityókát takarítottak be, ami 30 ezer tonnával marad el a 2011-es esztendőben termelt krumpli mennyiségétől. Igaz, azt a mennyiséget hat évvel ezelőtt 3 ezer hektárral nagyobb területen, még 11.370 hektáron állították elő – mondta el tegnapi évértékelő sajtótájékoztatóján Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.
A székelyföldi burgonyatermelők azonban nem az elmaradt rekordtermésen, hanem inkább a lanyha keresleten és az ősz óta stagnáló pityókaértékesítési árakon bánkódnak: a csomagolatlan burgonyára kínált nagybani árakat gyakorlatilag a betakarítás óta nem tudják a kilónkénti 40-50 banis ársávból kimozdítani, ráadásul a termés iránt még ilyen árak mellett se nagyon érdeklődnek a kereskedők – jegyezte meg a szakigazgató.
Az idén elért terméseredmények amúgy nemcsak a pityóka, hanem a többi fő növénykultúra esetén is kimagaslónak számítanak – hangsúlyozta Török. Elmondta, országos szinten a búza-, a kukorica- és a repcetermés is régen látott rekordokat döntött, amihez egyrészt – a burgonyához hasonlóan – a kellő időpontban és mennyiségben érkezett csapadék, másrészt az időben kifizetett mezőgazdasági támogatások is jó alapot szolgáltattak: utóbbi ugyanis a termeléshez szükséges inputokhoz finanszírozásában tett jó szolgálatot a gazdálkodóknak. Az agrárszakember a Hargita megyében elért terméshozamokra is kitért: eszerint a búzával és rozzsal bevetett 13.800 hektárról a termelők hektáronként 4100 kilogrammos átlageredményekről adtak számot. Ehhez képest őszi árpából hektáronként 3530 kilogrammot, tavaszárpából pedig 2510 kilogrammot takarítottak be. Zabból az átlagtermés idén 1900 kiló körül alakult, míg a kukoricával bevetett 3300 hektárról 13.530 tonnás össztermést, azaz hektáronként átlagosan 4100 kilogrammos hozamokat jeleztek, ami az elmúlt 15 év távlatában – Hargita megyei domborzati, éghajlati és talajtani adottságok tükrében – ugyancsak jó eredménynek számít.
Török Jenő szerint jó hírként értékelendő a cukorrépával bevetett területek növekedése is, még akkor is, ha az ipari növénynek idén szánt 78 hektár (2016-ban még csak 16 hektár, előző esztendőben 14 hektár volt) még mindig csupán negyede, harmada a 2000-es években megszokott termőfelületnek. A parcellákról idén a marosludasi és romani cukorgyárak számára betakarított 3600 tonnányi répa mögött azonban szakszerű technológia és hektáronként 45,5 tonnás rekord átlagtermés húzódik.
A Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője évértékelőjében azoknak a programoknak a részeredményeiről is beszámolt, amiket a Mezőgazdasági Minisztérium a megyei szakigazgatóságokon keresztül idén indított el, és a következő évek távlatában is lebonyolít. Ilyen a juhtartók számára kínált gyapjúértékesítési program, ami lényegében kilónként 1 lejes támogatást ígér minden olyan gyapjúmennyiségre, amit a gazdák közvetlenül a feldolgozóknak, vagy pedig begyűjtőközpontokon keresztül értékesítenek. Hargita megyéből idén a gyapjúértékesítési minimis-támogatást 641 juhtartó igényelte, cserébe vállalva, hogy az állományuk nyírásából származó gyapjút legkésőbb június végéig égetés helyett a fent említett módokon hasznosítják. Az üvegházi vagy fóliasátras paradicsomtermesztők számára indított programnak szintén vannak Hargita megyei résztvevői: a jelentkezett négy helyi termelő az értékesítési feltételek teljesítésével már meg is kapta az idei évre járó 3 ezer eurós paradicsomtermesztési minimis-támogatást – mondta el Török Jenő.

Domján Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.