Pingpongozás a II-es pillérrel

154

Vasárnaptól errefelé számos nyilatkozatot halhattunk a II-es nyugdíjpillér „megreformálásával”, illetve annak állítólagos kormányzati szándékával kapcsolatosan. Az állítólagos jelző egyébként ugyancsak megkérdőjelezhető, lévén, hogy szembesülhetünk egy törvénytervezettel is (igaz, annak nem teljes szövegével), amely arról „szól”. Legutóbb, pontosabban kedden az esti órákban két magasrangú tisztségviselő is újólag nyilatkozott, az egyik az ország első embere volt, a másik pedig a kormány második embere. Nem ugyanazt mondták…

Már hírt adtunk arról, hogy Klaus Johannis államelnök aggodalmá­nak adott hangot a II-es nyugdíjpillér körül kibontakozott ellentmondásos állítások vélemények okán. Kedden este újabb sajtónyilatkozatot közölt személyesen. Két tárgykört érintett: az egyik az európai alapok helyzete volt, a másik pedig a II-es pillérrel kapcsolatos szócsata.
Maradjunk ez utóbbinál. Az államelnök szerint maguk a szociáldemokraták is ellentmondanak egymásnak, mert hol azt mondják, hogy az megszűnik, hol pedig azt, hogy nem, máskor pedig azt, hogy felfüggesztődik, illetve nem függesztődik fel. Továbbá azt is, hogy létezik tervezet, hol pedig azt, hogy nem létezik konkrét tervezet. A közvélemény joggal vár választ a felvetődött kérdésekre, mint ahogy a maga részéről is megfogalmazott két kérdést: „Milyen szándékaik vannak a II-es nyugdíjpillérrel?”, illetve „van még pénzetek az év végéig a nyugdíjakra és a bérekre?” Ez utóbbi kérdést a kormányhoz intézte.
Jó két óra múltán nyilatkozott Viorel Ștefan kormányfőhelyettes is, aki ugyan nem utalt az államelnök sajtónyilatkozatára, de talán nem tévedünk, ha azt állítjuk, hogy tulajdonképpen arra kívánt reagálni. Utalva arra, hogy az ő álláspontja a II-es pillérrel kapcsolatosan már közismert, a következőket állította: „nem létezik egyetlen projekt sem, a közbeszédben létezik felfokozódott érdeklődés, s hogy sokat beszélnek erről a projektről, engem személy szerint megörvendeztet. De megismételném azt a tényt, hogy a kormány nem kezdeményezett semmit a II-es pillér rendszere módosításának vonatkozásában”. Kissé zavaros ez a megfogalmazás, mert érthetetlen, hogy miért örvend annak, hogy a közvéleményt foglalkoztatja egy olyan projekt, amelyről ő maga azt állítja, hogy az nem létezik.
Amúgy tegnap délelőtt Dăn­cilă kormányfő is nyilatkozott, pontosabban válaszolt Klaus Johannisnak azt hangoztatva, hogy igenis van és lesz pénz a nyugdíjak, a közszférai bérek folyósítására.
Amint arra utaltunk már, ilyen-olyan nyilatkozatokat mostanság nap mint nap hallunk a II-es nyugdíjpillérrel kapcsolatosan. Ám láttunk is: abban az órában, amikor kedden este nyilatkozott Viorel Ștefan kormányfő-helyettes, rákattintottunk a parlamenti kapcsolatokért felelős minisztérium honlapjára is, s ott a programok és stratégiák szekciónak a törvényhozási prioritási alszekciójában olvashattunk ama törvénytervezetről, amely a kötelező magánnyugdíjak szabályozására vonatkozik (proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat, Pilonul II). Ugyanakkor a honlapon közöltekben utalás van arra is, hogy az annak átutalandó hozzájárulásokat július 1. és december 31. között felfüggesztik.
Ilyen körülmények között nagy a dilemmánk: a fülünknek higgyünk-e vagy a szemünknek? Hajlamosabbnak mutatkoznánk annak hinni, amivel szembesülhettünk egy minisztérium hivatalos honlapján. Annál is inkább, mert „verba volant, scripta manent”…

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek