2021, január 18, hétfő.

Pillanatkép napjaink gyűlöletéről

Az ankarai orosz nagykövet decemberi meggyilkolásáról készített kép, az AP amerikai hírügynökség fotósának, Burhan Özbilicinek a felvétele nyerte el a World Press Photo 2017 fődíját tegnap Amszterdamban.

Mevlut Mert Altintas shouts after shooting Andrei Karlov, right, the Russian ambassador to Turkey, at an art gallery in Ankara, Turkey, Monday, Dec. 19, 2016. (AP Photo/Burhan Ozbilici)

A nyertes fotón az öltönyt és nyakkendőt viselő merénylő látható fegyverrel a kezében, amint a másodpercekkel korábban agyonlőtt Andrej Karlov nagykövet holtteste felett áll. A díjnyertes fénykép az Egy gyilkosság Törökországban című sorozat darabja, amely az ankarai kortárs művészetek galériájában tavaly december 19-én elkövetett merénylet pillanatait rögzítette. Az éppen egy kiállítás nyitóbeszédét mondó orosz diplomatát egy 22 éves, szolgálaton kívüli rendőr lőtte agyon, aki a Dzsais al-Fatah szíriai iszlamista koalíció tagja volt, és Karlov lelövése után azt kiáltotta arab nyelven, hogy „Allahu Akbar”, vagyis „Isten hatalmas”.
A zsűri tagjai az AP fotóriporterének bátorságát méltatták, aki – mint mondta – ösztönösen cselekedett a szeme láttára történő, sokkoló események közepette. „A munkám végzése mellett döntöttem, felmértem, hogy ez most itt történelmi pillanat, nagyon fontos esemény, és hogy megsebesülhetek, talán meg is halhatok, de legalább a jó újságírást képviselem” – közölte az amerikai hírügynökség veterán fényképésze. A díjnyertes fénykép bemutatja „napjaink gyűlöletét”, magában foglalja mindazt, amit az év fotójának jelentenie kell – emelte ki Mary F. Calvert zsűritag. Az év fotója fődíj 10 ezer euró pénzjutalommal jár.
A világ legrangosabb fotópályázatára 125 ország 5034 fotósa nevezett több mint 80 ezer felvétellel. A zsűri 25 ország 45 fotósát díjazta nyolc kategóriában. A fő hírkategóriák nyertes képei között a menekültek, a szíriai és az iraki háború és a riói olimpia témája dominált.
Vadim Ghirda, az AP bukaresti fotósa második díjat nyert a kortárs témák kategóriában egy Idomeni-ben készült képpel, amelyen menekültek kelnek át egy folyón. Dámszarvasokat ábrázoló fényképével Máté Bence magyar természetfotós harmadik helyezést ért el a Természet kategóriában a sorozatok között.

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb