Piacot hódítanának tejtermékekkel

Működőképes a gyimesközéploki tejfeldolgozó, zajlik a próbaüzem

34

Működőképes már Gyimes­kö­zép­lokon a nemrég felépült tej­fel­dogozó üzem, amelynek a helyi gazdákat tömörítő Tatros Tejfeldolgozó és Értékesítő Szövetkezet a tulajdonosa. Gergely Károly, a község polgármestere szerint ősszel már sor kerülhet a hivatalos átadásra, jelenleg a próbaüzem zajlik. A község gazdáinak hosszú távú megélhetését gazdagíthatja. Az üzemet a megyei önkormányzat küldöttsége tegnap a helyszínen tekintette meg.

Népes vendégsereg ismerkedik a gyárral. Összefogás fotó: HMT Sajtószolgálat

A helyszínre látogató elöljárók küldöttsége meglehetősen népes volt, Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök mellett Tánczos Barna szenátor, Korodi Attila parlamenti képviselő, továbbá Ferencz Tibor szépvízi, Izsák-Székely Lóránt csíkszentmihályi, Ferencz Csaba csíkpálfalvi, Pap Imre gyimesfelsőloki polgármesterek, valamint Rácz Árpád és Becze István megyei tanácsosok is kíváncsiak voltak az üzemre. Magunk is tanúsíthatjuk: az itt készült sajt finom.

Gyimesi termékekkel hódítanák meg a piacot
Gergely Károly az üzem bejárását követően a Hargita Népének elmondta: elég nagy beruházásról van szó, hiszen a gazdák önrésze 450 ezer euró volt, ehhez jött hozzá a pályázati úton elnyert mintegy 300 ezer euró támogatás. A polgármester szerint a befektetés végösszege eléri az egymillió eurót. Mint részletezte, ebben a tejtermékeket gyártó üzem megépítése mellett az udvar rendezése, a szennyvíztelep és a kazánház építése is benne van. Az üzem tejbegyűjtő központja már most is működik, naponta 4500 liter tejet gyűjtenek össze, három autót használnak ehhez, valamennyi gazdának a portája elől viszik el a tejet. Egyelőre csak a községből gyűjtik a tejet, a környező községekből csak akkor tudják majd begyűjteni, amikor a gyár már teljes kapacitással üzemel. A vállalkozás terjeszkedését ugyanakkor hátráltatja, hogy nehéz egy friss termékkel a piacra betörni.
– Gondoljuk, a Gyimeseknek van egy olyan hírneve, hogy aki meglátja, felcsillan a szeme. Olyan terméket próbálunk készíteni, amely a minőségi elvárásoknak is messzemenően eleget tesz. A hegyi legelőknek köszönhetően a gyimesi tej különleges, mondhatom azt is, hogy biotej, mert nagyon sok gazda semmilyen tápszert nem ad az állatoknak.

Hivatalosítani fogják: a gyimesi tej biotermék
Hozzáfűzte: hivatalosan is biotermékekké szeretnék nyilvánítani a gyimesi tejből készült vajat, sajtokat. Hozzá is láttak már, de a bürokratikus folyamat meglehetősen hosszas. Igaz, ha sikerrel járnak, az felelősséggel is jár, hiszen ellenőrizni fogják a gazdákat, hogy eleget tesznek-e a követelményeknek, de természetesen meg fogja nekik érni. Kérdésünkre elmondta: Gyimesközéplokon a gazdák több mint 60 százaléka tart tehenet, akad köztük, aki inkább a húspiacra termel, de a gazdák zöme inkább a tej értékesítésében bízik, mert hamarabb megtérül a befektetésük.

A tűzoltószertár is elkészült Gyimesközéplokon
A tejfeldolgozó üzem után az utolsó simítások előtt álló tűzoltószertárt is meglátogattuk. A polgármester itt elmondta: a helyi önkéntes tűzoltócsapat a nyíregyházi önkormányzatnak köszönhetően szert tett először tűzoltókocsira. Azt azonban nem volt ahol tárolják, így a helyi fűrészüzem udvarán béreltek egy helyiséget, és havonta bérleti díjat kellett fizetniük érte. A megyei önkormányzat segítségével azonban most megépült a tűzoltószertár. A polgármester elmondása szerint tavaly már annyira elkészült az épület, hogy a tűzoltóautókat itt tudták állomásoztatni, időközben ugyanis a gépjárműparkjuk is kibővült, most éppen három szerkocsijuk van. Az ingatlant hivatalosan később adják át, ugyanis még apróbb munkák – például az udvar rendezése – hátravannak.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.