Piaci szemle Székelyudvarhelyen

Megállt az idő a lakótelepi piacokon

231

Korszerűtlenek, csúnyák, és gyakran rendetlenek, szemetesek a székelyudvarhelyi lakótelepeken található kis piacok. Egyelőre megtartja őket a város, de a közeljövőben különösebb változtatást nem ígérnek. A nagypiac esetében viszont várható a modernizálás, az asztalok felújítására a napokban írták ki a közbeszerzést.

Elhanyagolt piacok, kevés árussal. Marad minden a régiben Fotó: Asztalos Ágnes

A szép idő, a primőrök megjelenésével megélénkül az élet a piacokon is. A Vásártér utcában található nagypiac főleg keddenként, a heti piacnapon forgalmas, de a többi napokon is van árus bőven. A város legnagyobb lakótelepén, a Bethlen negyedben is van két kisebb piac, főleg a melegebb hónapokban az asztalok itt is foglaltak, árus és áru, vásárló is akad. Esztétikailag, tisztaság szempontjából ezeken is lenne mit kifogásolni, de ezeknél leromlottabb állapotban van a Tábor lakótelepi piac, és nem sokkal szebb a Sziget negyed árusítópontja sem. Összesen öt lakótelepi piac létezik Székelyudvarhelyen, a felsoroltakon kívül, kísérleti jelleggel egyet a Csereháton is létrehoztak, de árus még nem jelentkezett – tudtuk meg a polgármesteri hivatal sajtóirodáján.

Változások nem várhatók
Tény, hogy míg az elmúlt években végeztek kisebb-nagyobb kor­szerűsítéseket, javításokat a nagypiacon, addig a lakótelepiek évtizedek óta ugyanúgy néznek ki: pléh tetejű, betonból készült asztalok, amelyeknek állaga évről évre romlik. Vízcsapra ne is gondoljunk, és van, ahol néha még a közeli szemeteskuka is hiánycikk.
A Sziget negyedi kis piacon nyaranta kissé megnövekszik az árusok száma, amely többnyire egy-két fő (főként dinnyeárusok). A rendszeresen itt áruló férfi elmondta: leginkább saját terményt, készítményt hoz ki a piacra, és kipakolás előtt mindig összesöpör. Nem hagyja szemetesen „záróra” után sem az asztalt és környékét, viszont másnap reggel kezdheti elölről. A Tábor lakótelep kispiacon ottjártunkkor Kovászna megyei jelzésű autóból árultak krumplit, s ezzel majdnem egész évben ki is merül a piac kínálata. A nyári hónapokban felbukkan még néhány dinnyeárus itt is, vagy éppen paradicsommal, paprikával, padlizsánnal kereskedő személyek, akik a délutáni sziesztát általában az üres asztalokon ejtik meg.
A polgármesteri hivatal sajtóirodáján elmondták, hogy a városgazdákodási osztály üzemelteti a piacokat, és biztosítja a födémmel ellátott asztalokat és a közterületen történő árusítási jogot. Az árusok a várostól bérelik a helyet. A lakótelepi piacok teljes felújítására csak távlati lehetőségek vannak, a közeljövőben nem lehet teljes korszerűsítésre számítani – mondták el érdeklődésünkre.

Megújulásra vár a nagypiac
A nagypiac felújításának terveiről lapunkban többször is írtunk már. Az önkormányzat el is különített egy összeget erre, és – mint a sajtóirodán megtudtuk – a polgármesteri hivatal a beruházási keretből a napokban versenytárgyalást írt ki az asztalok felújítására. Ugyanakkor a födém javítására kiírandó versenytárgyalás tenderfüzetének előkészítésén is dolgoznak már a Fejlesztési és beruházási igazgatóság munkatársai. Ennél több információt nem árultak el a korszerűsítésről, mint mondták, a közbeszerzés lebonyolítása, az árajánlatok elfogadása után derül ki, hogy mibe kerül és mikorra lesz kész a már nagyon várt átalakítás.
A nagypiacon egyébként 72 fémasztal és 64 betonasztal bérelhető, az árusítási jog naponta 7 lejbe kerül. A sajtóiroda tájékoztatása szerint az őstermelők aránya kb. 55-60 százalékra tehető, jelentős részük udvarhelyszéki, egyharmaduk pedig más vidékekről jön a székelyudvarhelyi piacra termékeit értékesíteni.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.