2021, január 17, vasárnap.

Piac, játszótér, zöldövezet egy helyen

Több célt szolgáló parkot létesítenek Gyergyóújfaluban: piactér, parkoló, zöldövezet és játszótér is lesz a község központjában. A kivitelezésre uniós pályázaton nyert pénzt az önkormányzat.

05_ujfalu-park_lh_02
A kövezett részen piactér, mögötte játszótér lesz. Új köntöst kap a talepűlés központja

Munkagépek és munkások dolgoznak, térkövet raknak, zöldövezetet alakítanak ki – Gyergyóújfalu központjában épül az új park, melynek létrehozására LEADER-pályázaton nyert közel 75 ezer eurót (több mint 330 ezer lejt) a község önkormányzata, az önrészt hozzátéve pedig 135 ezer eurós (közel 600 ezer lejes) beruházást valósítanak meg.
A központban üresen állt korábban az a tér, amely most átalakul, csak csütörtökönként adott helyet a piacnak, és egy benzinkút is működött az út szélén. Ez utóbbi elköltöztetését több helybéli is kérte, ugyanakkor az önkormányzat sem nézte jó szemmel, hogy a tulajdonos semmiféle fejlesztésre nem áldozott a töltőállomás környékén, mondta el Egyed József polgármester. A község vezetői számára világos volt, hogy szükség van egy rendezett piactérre, ugyanakkor parkolóhelyekre is a központban, és mivel közterületen nincs játszótér Újfaluban, annak hiányát is pótolni szerették volna, így egy többfunkciós teret képzeltek el.
A tér nagyobb részét kővel borítják, itt kapnak majd helyet a piaci árusok, akik saját asztalaikra pakolva kínálják portékájukat, a vásárlók pedig körbejárhatják, illetve autóval is megközelíthetik a piacteret. A polgármester szerint jövőre elképzelhető, hogy a környezetbe illő fedett standokat is építenek az árusok számára.
Az autók számára közel harminc parkolóhelyet alakítanak ki, közöttük mozgássérültek számára fenntartott helyekkel, ugyanakkor a bicikliket is lesz hol szabályosan tárolni.
A téren zöldövezetet is kialakítanak, hogy szebbé tegye a község központi részét, ugyanakkor az úttól távolabb eső részen lesz majd a játszótér, ahol a gyermekek biztonságosan időzhetnek. A községvezető szerint a modern, jól felszerelt játszótérre szükség van, hiszen Újfaluban csupán az óvoda udvarán vannak játékelemek, de az gyakran zárva tart, a központba pedig bármikor jöhetnek majd csúszdázni, mászkálni. Egyed megjegyezte, igyekeznek a községhez tartozó mindegyik faluban játszóteret kialakítani, tavaly elkészült Tekerőpatakon, most épül Újfaluban, és még idén Kilyénfalván is létesül. Az újfalvi központi parknak szeptember végére kell elkészülnie, a polgármester azt mondta, a munka jól halad, és annak minőségével is elégedett.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb