Petre Daea visszakozott

Tiszavirág-életű a miniszter sertéstartást korlátozó rendelete

166

Utasította a kormányfő, ezért visszavonta a sertésfarmok méretét és működését szabályozó rendeletét Petre Daea mezőgazdasági miniszter. A hatályon kívül helyezett rendelet értelmében – mint arról a múlt héten beszámoltunk – a cégbíróságon és a megyei állategészségügyi igazgatóságon is kötelesek lettek volna bejegyezetniük tevékenységüket azok az egyéni gazdák, akik öt sertésnél nagyobb állományt tartanak.

Megnyugodhatnak a gazdák. Nem lesz malaclétszám-korlátozás Fotó: Domján Levente

Három hete sincs, hogy megjelent a Hivatalos Közlönyben a mező­gaz­dasági és vidékfejlesztési minisz­ternek ama 2019/224-es rendelete, amely révén „méretezte” a sertéstenyésztést, azaz a sertésfarmok dimenzióit. Petre Daea tárcavezető március 13-án látta el kézjegyével a szóban forgó rendeletet, s az március 18-án jelent meg a Hivatalos Közlönyben és március 21-én vált hatályossá. A miniszteri rendelet előírásait lapunk március 28-i számában ismertettük. A rendelet meghozatalát illetően a jogalapot a felvezető szöveg szerint az Európai Unió Tanácsának 2009/1217-es rendelete, valamint az Európai Bizottságnak a szóban forgó rendeletnek a gyakorlatba ültetésére vonatkozó 2015/220-as szabályzata képezte. Megjegyeznénk: hazai viszonylatban eddig is volt érvényben egy hasonló jellegű miniszteri rendelet, a 2017/300-as, amelyet a múlt hónapi rendelettel hatályon kívül helyeztek.
Az új rendelet egyes előírásait nem fogadták kitörő örömmel a sertéstenyésztők, legalábbis azok a sertéstartók, akik öt egyednél nagyobb állománnyal rendelkeztek, rendelkeznek. Azért, mert az öt disznónál nagyobb állományt birtokolókat – már amennyiben reprodukciós célú tenyésztést vagy pedig hizlalást folytatnak – arra kötelezte a rendelet, hogy tevékenységüket, illetve vállalkozásukat bejegyeztessék a területileg illetékes kereskedelmi törzskönyvi hivatalnál, valamint a megyei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóságnál. A jelek szerint a rendelet kiváltotta Viorica Dăncilă kormányfő elégedetlenségét is, aki a múlt heti kormányülést felvezető expozéjában többek között a következőket mondta: „Miniszter úr, arra kérném önt, hogy mielőbb térjen vissza arra a rendeletre, amely a sertéstenyészetek dimenzióinak a megállapításával kapcsolatos Románia területén. Én azt hiszem, gondoskodnunk kell azokról az emberekről, akiknek kis méretű farmjaink vannak és bátorítani kell őket. Arra kérném önt, hogy semmisítse meg ezt a rendeletet és térjünk vissza arra, ami eddig is volt…” Ezek szerint a kormányfői utasítás felülírta az Európai Unió Tanácsának azt a vonatkozó rendelkezését, amelyre az új rendelet kibocsátásánál a tárcavezető is hivatkozott. Petre Daea pedig hallgatott a jó szóra, és négy nap múltán visszavonta, illetve hatályon kívül helyezte a március 13-án meghozott rendeletét.
S akkor mi a helyzet a mai naptól kezdődően? Automatikusan újólag hatályossá vált a már említett 2017/300-as hasonló jellegű rendelet, amely egyébként a Hivatalos Közlöny 2017 szeptember 1-jei 709-es számában jelent meg.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek