Petőfit olvastak Európa-szerte

42

Közel 40 ezren olvastak fel tegnap Petőfi Sándor művei­ből a Kájoni János Megyei Könyvtár által meghirdetett felolvasómaraton alkalmából. Az időbeni és földrajzi kiterjedésében egyedi irodalmi rendezvényt idén is csíkszeredai központtal nyitották meg.

Maratoni felolvasás indult. Körbejárta a Kárpát-medencét Fotó: László F. Csaba

A kezdeményzőknél „hivatalosan” regisztráltak száma meghaladta a 38 200 főt: legkevesebb ennyien olvastak fel tegnap Petőfi Sándor költő műveiből. Hat ország – Románia, Magyarország, Szlovákia, Ukrajna, Németország és Belgium – 198 településén nyitották ki a köteteket a választott költeményekhez, legelőször Csíkszeredában.
A Kájoni János Megyei Könyvtár nemzetközivé vált kezdeményezésének központi megnyitóján Török Edit, a könyvtár munkatársa időbeni és földrajzi kiterjedése folytán egyedinek nevezte a rendezvényt. Idén, a tizedik fel­olvasómaratonon a költő születésének 195, és Az apostol megírásának 170 éves évfordulója alkalmából esett a választás Petőfire – tudtuk meg.
Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke kifejtette: megváltozott a versekhez való viszonyulásunk, holott jóleső érzés megismerkedni mások egyedien kifejezett gondolatvilágával.
– A szavaknak és az üzeneteknek a megértésével sokkal gazdagabbak leszünk: nemcsak a szó­kincsünk bővül, hanem valós élményben lesz részünk – mondta az alelnök, a későbbiekben a könyvtár tevékenységét és rendezvényét is méltatva.
Farkas Balázs, Magyarország csíkszeredai konzulja Kányádi egyik diákját idézte: „vers az, amit mondani kell”.
– Ha versről, költőről bezélünk, a legtöbbünknek Petőfi Sándor jut eszünkbe. Petőfi szinonimája a költőnek. Sokan vannak, akik az ő versei miatt tanultak meg magyarul – fogalmazott a konzul.
A felolvasást a könyvtár igazgatója, Kopacz Katalin kezdte A XIX. század költői című ars poeticával, őt Iochom Zsolt, a megyei tanács munkatársa követte szavalattal, majd Balog László, a Sapientia – EMTE csíki kari könyvtárának igazgatója olvasott fel. Ezt követően a konzulátus munkatársai, majd lapunk újságírói is felolvastak.
Az eseményhez főként iskolák, a Kárpát-medencén kívülről pedig jellemzően magyar elszármazottak baráti társaságai csatlakoztak.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.