Petőfit olvasnak ma világszerte

103

Iskolák, munkaközösségek, baráti társaságok, családok jelentkeznek évről évre a Kájoni János Megyei Könyvtár nemzetközi szintűvé fejlődött felolvasómaratonjára. Idén az irodalombarátok Petőfi Sándor köteteit veszik a kezükbe, az olvasást népszerűsítő programra több mint 38 ezren jelentkeztek.

Közterületen, autóbuszon, vonaton, otthon, a munkahelyen, de akár kávézóban, baráti társaságban is olvashatnak azok a személyek, akik csatlakoztak a több mint 38 200 embert megmozgató, a Kájoni János Megyei Könyvtár által szervezett felolvasómaratonhoz.
Az olvasást népszerűsítő és néhány évvel ezelőtt nemzetközivé vált – így határokon átívelő – rendezvény szervezését öt éve vállalta fel a Kájoni János Megyei Könyvtár. Az intézmény munkaközössége olvasott már Csíkszereda központjában a Szabadság téren és a könyvtárban is, megszólítottak több megyei és városi tanintézményt, munkaközösséget, sőt Török Edit kapcsolattartó személyt évről évre megkeresik a külföldön élő magyarok, hogy jelentkezzenek a nagyszabású irodalmi rendezvényhez.
– Mondhatjuk, hogy önműködővé vált a felolvasómaraton. Már az esemény meghirdetése előtt megkeresnek azok a külföldön élő közösségek, baráti társaságok, akik az elmúlt években velünk együtt olvastak, és jelzik, hogy idén is csatlakoznak a maratonhoz. Ugyancsak számon tartják a rendezvényt a megyei tanintézmények, ahol az osztályközösségek együtt olvasnak fel az éppen aktuális író, költő műveiből – tudtuk meg Török Edittől, a Kájoni János Megyei Könyvtár munkatárásától.
A tíz éve minden évben, februárban megtartott fel­olvasómaratonra idén is jelentkeztek Magyarországról, Szlováki­ából, Kárpátaljáról, továbbá vannak felolvasók Németországban és Bel­giumban is.
A Kájoni János Megyei Könyvtárban ma délelőtt 10 órától lesz a rendezvény hivatalos megnyitója, a nap folyamán pedig bárki betérhet az intézmény előadótermébe, ahol talál magának egy Petőfi Sándor-kötetet, amelyet fellapozva 5-10 perc erejéig csatalkozhat a közös olvasáshoz.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek