Petícióval készül a Caritas

55

Kilenc Hargita megyei településen gyújtanak gyertyát péntek délután a szegényekért a Gyulafehérvári Caritas kezdeményezésére. A romániai Caritas-szervezetek ugyanakkor az Igen a szociális szolgáltatásokra felszólítással petíciót fogalmaztak meg: a beadványban szociális programokra fordított állami kiadások növelését kérik a kormánytól. A gyertyagyújtások helyszínein a petícióhoz is támogató aláírásokat gyűjtenek.

Mécsesekkel kifejezett szolidaritás. Idén is várják a gyertyagyújtókat Fotó: Domján Levente
Mécsesekkel kifejezett szolidaritás. Idén is várják a gyertyagyújtókat Fotó: Domján Levente

Idén ismét számos település közterein gyújtott gyertyák sokaságával igyekszik felhívni a lakosság, és nem utolsósorban a hatóságok figyelmét a környezetünkben élő szegényekre és szociális problémáikra a Gyulafehérvári Caritas. Tavaly Soltész Miklós, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának, egyházi, nemzetiségi és a civil társadalomért felelős államtitkára is jelen volt a csíkszeredai szolidaritási akción, hogy erősítse a program fontosságát és az adományozás szerepét. A Gyulafehérvári Caritas adatai szerint tavaly több mint 28 ezer lej gyűlt össze az egyházmegyében elhelyezett perselyekben, a szervezet közkapcsolatokért felelős munkatársa szerint pedig az adományokból összegyűlt összeg évente növekszik.
– A begyűlt összegből minden évben több száz családnak és egyedül élő idős személynek a karácsonyát tesszük szebbé, úgy hogy élelmiszercsomagokat állítunk össze számukra – nyilatkozta lapunknak Endes-Ábrahám Ibolya. A szervezet közkapcsolatokért felelős munkatársa megjegyezte, pénteken délután 4 órakor Hargita megyében kilenc helyszínen lobbannak lángra a szeretetet és törődést kifejező gyertyák. Csíkszeredában a Szabadság téren, Csíkkarcfalván a központban, Gyergyószentmiklóson a Művelődési Központ előtt, Gyer­gyó­remetén a Cseres Tibor téren, Gyergyóditróban a Jakab Antal téren, Gyergyóalfaluban a Millennium téren, Maros­hé­ví­zen a kultúrház előtt, Székely­ud­varhelyen a Dávid Ferenc téren, Szé­kely­keresztúron a központban, Szent­egyházán pedig a Hársfa sétányon lehet gyertyát gyújtani és adakozni a hátrányos helyzetű személyek számára.
A romániai Caritas-szervezetek vezetői ugyanakkor egy beadvány előterjesztésével is összekötötték a szolidaritási akciót: petíciót fogalmaztak meg a kormánynak, ennek benyújtásához pedig a lakosság támogató aláírását kérik.
– Idén azt is el szeretnénk érni, hogy 2020-ra a kormány évi 0,3 százalékkal növelje meg a szociális szolgáltatásokra szánt összeget. Ez Romániában soha nem haladta meg a GDP 0,6 százalékát, míg az EU-ban 2,2–2,5 százalék között változik – állítja a szervezet képviselője. Endes-Ábrahám Ibolya szerint a magasabb támogatás-ráfordítás azért is indokolt, mert Romániában a lakosság 40 százalékát veszélyezteti a szegénység és a társadalmi kirekesztettség, míg a gyermekek 48,5 százaléka él szegénységben.
– Még a munkahellyel rendelkezők 17,7 százaléka is szociálisan hátrányos helyzetben éli a mindennapjait. Ezek a számok pedig mind azt mutatják, hogy szükség van egy hatékonyan működő szociális szolgáltatói rendszerre, ehhez kérjük a kormány támogatását – szögezte le Endes.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek